"Ситуація дуже складна": в ООН підтвердили дані про евакуацію цивільних із "Азовсталі" (оновлено)
Фото: t.me/mariupolrada

Сьогодні, 1 травня, у Маріуполі проводять евакуацію цивільного населення зі сталеливарного заводу "Азовсталь". Цю інформацію агентству AP підтвердив речник ООН з гуманітарних питань Савіано Абреу. 

За його словами, операція із вивезення людей проходить просто зараз (інформація з підтвердженням Абреу була опублікована близько 16:40 за київським часом). У ній бере участь Міжнародний комітет Червоного Хреста у координації з українськими та російськими чиновниками. 

Речник ООН з гуманітарних питань назвав ситуацію "дуже складною", утім більше не повідомив ніяких подробиць. Нагадаємо, що напередодні Маріупольська міська рала повідомила про можливу евакуацію до Запоріжжя. Збір людей проходив о 16:00 біля ТРЦ "Порт Сіті". 

Наразі офіційних коментарів від української влади не було. 

Оновлено

Президент України Володимир Зеленський у своєму Twitter-акаунті підтвердив інформацію про евакуацію цивільних із "Азовсталі". За його словами, із Маріуполя на підконтрольну Україні території вже виїхала перша група зі 100 осіб. Їх зустрінуть завтра у Запоріжжі. 

Також відомо, що напередодні, 30 квітня, заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар повідомив, що українські військові передали в домовлене місце для евакуації 20 цивільних, яких вдалося визволити з-під завалів на території "Азовсталі" (окупанти неодноразово обстрілювали укриття, де разом з військовими переховувалися сотні цивільних людей. Як відомо, станом на 28 квітня кількість поранених внаслідок бомбардувань польового шпиталю на заводі зросла до 600 людей. 

Спротив російській окупації, день 67