Мініскульптуру паляниці

У Києві на Подолі у рамках проєкту "Шукай!" відкрили бронзову мініскульптуру, присвячену українській паляниці. Про це повідомила авторка проєкту Юлія Бевзенко.

Це — вже 38-ма мініскульптура у столиці. Вона розташована на фасаді готелю Fairmont Grand Hotel Kyiv за адресою вул. Набережно-Хрещатицька, 1. Паляниця не тільки символізує гостинність українців а й стала своєрідним паролем, за яким своїх відрізняють від чужих.

"Через фонетичні особливості слово "паляниця" важко вимовляти окупантам. У російській мові звук "Ц" завжди твердий, а звука "И" взагалі немає. Тож українці скористалися цим і чи то жартома, чи всерйоз почали питати підозрілих людей: скажи "паляниця"! У росіян виходить вимовити щось подібне до "поляніца". Пропагандисти на російському телебаченні пояснювали, що слово "поляніца" перекладається як "клубніка". Тож наш унікальний пароль став ще й мемом, який висміює недолугість російської пропаганди", — каже Бевзенко.

За її словами, команда проєкту серйозно поставилась до створення цієї мініскульптури. Наприклад, радилася з етнографами стосовно самої форми паляниці та орнамента рушника, притаманного саме Київщині. Також автори хотіли нагадати про значення паляниці як древнього символа.

Прикмета цієї скульптури: "Торкнись мене і скажи: "Паляниця!".

Нагадаємо, протягом останніх років проєкт "Шукай!" створив вже 38 бронзових мініатюрних скульптур, присвячених символам Києва. Серед них — котлета по-київськи, київський каштан, сухе варення, Київської пекторалі тощо. А першою мініскульптурою після початку повномасштабного російського вторгнення став Привид Києва.

У Хорватії з’явивилася скульптура на честь Івана Франка