Українська книга
Фото: chytomo.com

Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти на своїй сторінці у Facebook повідомило можливість взяти участь у семи конкурсах митцям та мисткиням, які залишилися в України.

  • Центр спільних дій організує Всеукраїнський конкурс "Країна сама себе не зробить".

Цей конкурс для "громадян, які вболівають за долю своєї країни не менш активно, ніж фанати збірної на футболі. Це і школярі, і студенти, і громадські активісти, і митці та дизайнери, і люди з різних занять та професій, які готові робити країну успішною. Кожна ідея, презентована в рамках конкурсу, може стати частиною нашого "завтра". Закликаємо мріяти вільно, а думати і творити — масштабно", — повідомили представники конкурсу. 

 Галерея робіт конкурсу "Країна сама себе не зробить"

Конкурсні категорії — плакат, відео, дитячий малюнок. Серед складу журі такі відомі українські діячі, як Ірма Вітовська, Сергій Притула, Микола Клопотенко.

Роботи приймаються до 30 липня 2022 року. Деталі конкурсу дивись за посиланням.

  • "Всеукраїнська літературно-мистецька премія "Київська книга року"

"Метою премії є підтримка творчих діячів, відзначення авторів, видавництв, представників творчої спільноти, які зробили значний внесок у популяризацію української книжки, популяризацію творчості українських авторів, утвердження високих мистецьких стандартів у національному письменстві і літературній критиці", — повідомляють представники конкурсу. 

На конкурс подаються оригінальні книжки українською мовою, видані протягом останніх трьох років в Україні.

Приймання видань здійснюється 1 серпня. Детальніше про умови конкурсу читайте за посиланням.

  • Конкурс на здобуття премії імені Богдана Хмельницького Міністерства оборони України за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва у 2022 році. Приймаються нові оригінальні твори фізичних осіб та колективів авторів, опубліковані в завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше 1 травня.

Премія присуджується в п’яти номінаціях:

  1. літературні твори військової тематики;
  2. музичні твори військової тематики;
  3. твори театрального мистецтва військової тематики;
  4. твори кіномистецтва військової тематики;
  5. твори образотворчого мистецтва військової тематики.

 Розмір грошового винагородження — десяти прожиткових мінімумів. Приймання робіт триває до 1 серпня. Подробиці за посиланням.

  • Всеукраїнська літературна премія імені Романа Гамади. 

Премія присуджується двом авторам за переклади з різних мов. "До участі в конкурсі приймаються високохудожні завершені переклади у вигляді книжок або в окремих випадках знакові публікації в часописі «Всесвіт», оприлюднені протягом останніх п’яти років (не пізніше 31 липня поточного року)", — повідомили на сайті конкурсу. 

Лавреати отримують дипломи переможців та грошову винагороду у вигляді десяти тисяч гривень.

Матеріали на конкурс подаються до 10 вересня. Деталі — за посиланням.

  • Конкурс документальної прози "Українці в Польщі: історія порятунку".

"Українці в Польщі: історія порятунку" — це літературний конкурс на правдиву історію, що документує досвід українців, які стали біженцями внаслідок війни в Україні і знайшли притулок у Польщі", — повідомили представники конкурсу. Ця історія може мати жанр журнальної статті, щоденника, мемуарів, есе чи нарису, а також містити елементи різних жанрів.

В конкурсі можна розповісти як про власний досвід, так і про досвід ваших друзів.

Приймання робіт триває до 15 жовтня. Подробиці за посиланням.

  • Конкурс оповідань "Open World"-2022

Конкурс оповідань "Open World"-2022Тема конкурсу — Україна 4.5.0 (застосовується українськими військовими у значенні: "все спокійно, ситуація під контролем").

На конкурс приймаються прозові твори українською мовою, які раніше не оприлюднювалися. Фінансові нагороди за 1, 2 і 3 місця: 10 000 грн, 7500 грн, 5000 грн. Роботи приймаються до 1 листопада. Детальніше за посиланням.

  • Конкурс на здобуття премії імені Лесі Українки.

Премія присуджується у чотирьох номінаціях: літературні твори для дітей та юнацтва, художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва, театральні вистави для дітей та юнацтва, кінотвори для дітей та юнацтва.

"На її здобуття висуваються оригінальні твори і роботи, опубліковані у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше ніж за пів року до їх подання на конкурс. До участі у конкурсі не приймаються твори, що вже були відзначені іншими преміями", — наголошують представники конкурсу.

Кінцевий термін подання заявки для участі у конкурсі — 1 грудня 2022 року. Деталі за посиланням.

 

Дизайн українського додатка визнали найкращим у світі