У київських школах майже 50% закладів мають шведський стіл, а 40% пропонують "дабл-меню" з двома стравами на вибір.
Про це розповів заступник голови КМДА Валентин Мондриївський під час Європейського регіонального Саміту шкільного харчування.
Реформа шкільного харчування у столиці розпочалася ще у 2018 році та проходила у три етапи: формування стандартів, обрання форми харчування та поширення кращих практик.
Наразі харчування у школах організовують 5 комунальних підприємств, 3 приватні компанії та 3 заклади самостійно, маючи кухарів у штаті.
Для забезпечення якості запроваджено штрафні санкції для операторів ринку: за неякісні послуги — штраф 20% від суми договору; за несвоєчасне виконання зобов'язань — пеня; якщо залишки страв понад 50% — послуги не оплачуються.
Зазначається, що сьогодні у столичних школах працюють різні моделі харчування: приготування на місці ("базова кухня") та смарткухня (приготування страв в опорній школі та доставка до сусідніх закладів).
Нагадаємо, у 2024 році в України скасували обов'язкову шкільну форму та перевірку одягу учнів. Також рекомендують більше не виготовляти та не вручати золоті та срібні медалі за успіхи в навчанні.