NFT-ілюстрація київського школяра

Дев’ятикласник із Київщини Олександр Журба ініціював проєкт Ukraine War Chronicle by Children’s Eyes — аукціон NFT-ілюстрацій про війну в Україні.

Аукціон символічно розпочався першого червня — у Міжнародний день захисту дітей. Він проходить на платформі Opensea

Щодня там буде з'являтися нова ілюстрація від Сашка. 

Загалом колекція налічує 30 картин, серед яких руїни Драмтеатру в Маріуполі, героїчні трактористи з трофейними танками, ціла та усміхнена "Мрія" та немовлята у підвалах, яким коробки замінюють дитинство. Усі зібрані кошти від продажу NFT хлопець передасть в одну із дитячих лікарень у Київській області.

"Зараз усі українці розуміють, що мають докладати максимум зусиль для привернення уваги до України — про нас не мають переставати говорити. Особливо для нас важлива увага іноземців, тому ми обрали NFT-платформу, оскільки вона має дуже сильну міжнародну спільноту. Але варто розуміти, що у невідомого художника невелика ймовірність бути проданим — про нього мають знати. Тому якщо ви не можете придбати картину, навіть поширення цього проєкту серед ваших закордонних друзів стане важливою підтримкою. Всього одне поширення зробить картини Сашка відомішими та наблизить нас усіх до мети", — говорить Ірина Муштіна, засновниця креативної агенції CF.Digital, яка взяла на себе роль керівниці проєкту.


Зазначимо, що сім’я Олександра покинула передмістя Києва одразу після прольоту ракети повз їхній дім. Тоді хлопець узяв із собою лише планшет та ноутбук, і з 24 лютого почав малювати ілюстрації-хроніки війни в Україні. Спочатку Олександр малював для себе, але потім вирішив, що його хобі може допомогти дітям.

"Щодня читаючи в новинах про загиблих і поранених, я вирішив, що можу зробити щось корисне. Чи хоча б спробувати. Я хочу допомогти дітям, які постраждали у цій страшній війні, і показати всьому світу, що у нас відбувається: які талановиті, чуйні та відважні українські діти та як жахливо, що їхнє дитинство проходить під час війни", — каже Олександр.

Наразі проєкт підтримують Дія.Цифрова ОсвітаMultiplex, OLX, Укрнафта та Благодійний фонд “Твоя опора”.

Для того, аби взяти участь в аукціоні, треба зробити кілька кроків:

  • Завантажити застосунок MetaMask.
  • Придбати криптовалюту Ethereum.
  • Купити NFT-ілюстрацію на платформі Opensea.

За новинами проєкту слідкуйте на сайті та на сторінках у соціальних мережах FacebookInstagram та Twitter.

Нагадаємо, NFT-токени — це сертифікати на блокчейні, які прикріплені до певних творів мистецтв. Кожен із NFT неповторний і існує в єдиному екземплярі, його не можна розділити. Вся інформація про його автора, покупця і всі операції з ним надійно зберігаються в блокчейні.