Що означає реєстрація монастиря ПЦУ у Києво-Печерскій Лаврі: пояснення

Реєстрація у Києво-Печерській Лаврі монастиря ПЦУ не означає передачу самої Лаври українській автокефальній церкві. Про це повідомив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі загальнонаціонального телемарафону. 

Він зазначив що поки не йдеться про передачу самої Києво-Печерської Лаври від УПЦ (МП) до ПЦУ, а тільки — про реєстрацію нової юридичної особи в тому самому монастирі.

Він знаходиться на території верхньої лаври. І там просто змінили назву та уточнили адресу.

"Просто так співпало, оскільки реєстрація відбулася впродовж певного періоду часу, що ця інформація з’явилася сьогодні, зареєстровано в держреєстрі", — зазначив міністр.

Він додав, що процеси з реєстрації нової юридичної особи не мають відношення до ситуації, яка зараз  склалася навколо Києво-Печерської Лаври.

"Вся Києво-Печерська Лавра є державною власністю. Як верхня — це, власне, заповідник, де розташовані музеї — і нижня лавра, яка передана в оренду за часів Януковича безстроково УПЦ (МП — прим.). На території верхньої лаври знаходиться ще один монастир, назва якого була змінена і сьогодні була зареєстрована. Нічого з точки зору пересування ченців не змінюється", — пояснив Ткаченко.

Він додав, згідно з рішенням РНБО, уряд має два місяці на те, щоб дослідити, яким чином УПЦ використовує державне майно в нижній лаврі.

"І впродовж цих двох місяців ми й будемо приймати ті чи інші рішення", — додав міністр.

У ПЦУ також дали пояснення щодо реєстрації свого монастиря у Києво-Печерській Лаврі. Речник Священного синоду ПЦУ архієрей Євстратій Зоря розповів, що ПЦУ ще у травні вирішила утворити там чоловічий монастир з назвою "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра", що мав би статус юридичної особи та міг звертатися про надання храму для богослужінь та інших приміщень.

"Реєстрація статуту нашого монастиря, яка відбулася, сама собою не породжує змін у статусі майнового комплексу Лаври — цей комплекс був і є державною власністю. Частиною комплексу (Верхня Лавра) користується заповідник та інші державні структури, частина передана в користування монастирю Московського патріархату та Київській митрополії МП в Україні", — зазначив Євстратій Зоря.

Нагадаємо, напередодні у Києво-Печерській Лаврі зареєстрували монастир у складі ПЦУ. Очолить його Митрополит Київський та всієї України Епіфаній, якого призначив Священний синод.

Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо заборони діяльності УПЦ МП в Україні