Липа Петра Могили
Фото: КМДА

Старовинну липу Петра Могили, яка сильно постраждала напередодні під час урагану, обстежили, щоб вирішити її подальшу долю. Про це повідомили у пресслужбі КМДА.

Було вирішено, що спеціалісти проведуть санітарну обробку та фіксацію 400-літньої липи, щоб її врятувати.

Обстеження проводив Ігор Сінгер — біолог-дослідник, експерт зі стану рослин та фахівець з аплікації засобів захисту рослин. Він вже неодноразово лікував цю липу, тому добре його знає.

За його словами, частина стовбура дерева зламалася через анатомічну ваду розвитку стовбура, а саме — вростаючу кору. Крім того, вглибині липи розвивалися стовбурові інфекції через те, що встановлена двадцять років тому підпора почала вростати всередину дерева.

Після обстеження дерева фахівці "Київзеленбуду" та Сінгер визначили три першочергові етапи робіт порятунку липи Петра Могили:

  • санітарна обробка і формування пасивного дренажу рани, монтаж сітки на отвір;
  • санітарна розвантажуюча обрізка (тінінг);
  • встановлення тимчасової опори для розвантаження гілки як тимчасове рішення.

Надалі спеціалісти мають розробити систему догляду за раною. Також для фіксації дерева потрібно буде спроєктувати та встановити систему динамічної стабілізації крони.

Нагадаємо, 12 травня Київщиною пройшов потужний ураган, внаслідок якого частина мешканців міста залишилась без електропостачання, а в області були зафіксовані численні обриви електромереж. Крім того, через негоду в столиці було пошкоджено понад 200 дерев.  

Через ураган у Києві постраждала 400-літня липа Петра Могили