Що буде з інтернетом взимку: чи підготувалися оператори до відключень

Попри всі наявні ресурси та підготовку телеком-ринку до зими, труднощі зі зв'язком та інтернетом у разі вимкнень світла будуть.

Про це в інтерв’ю виданню Liga повідомив очільник Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрій Мацик.

Він розповів, що за новими вимогами щодо стійкості мереж та президентським указом від минулого року, оператори мають підтримувати мережі робочими протягом 72 годин без світла.

"Магістральні оператори цю норму виконують, розподільчі мережі цю норму майже виконують. Фіксована мережа під час віялових відключень працюватиме у половини абонентів, з яких перевагу мають ті, хто отримує послугу за технологією PON (пасивна оптична мережа), яка працює у разі вимкнень електроенергії. Основні гравці ринку зобовʼязуються розвивати саме цю стійку до знеструмлень технологію", — пояснив Мацик.

Водночас річ у тім, що в середньому по всій Україні тільки 37% абонентів фіксованих мереж мають підключення до інтернет-мереж на базі PON. І найменший відсоток з них у Києві — 9%.

Мінцифра нині спілкується зі столичними операторами для активнішого розвитку мережі PON, деякі з них вже планують оновлення й приймають заявки на підключення.

Для того, аби залишатися на зв’язку під час тривалих знеструмлень, дізнайтеся, чи ваш провайдер перейшов на енергоощадні інтернет-мережі. Якщо ні — знайдіть іншого найближчого до себе оператора, який зробив це, і подайте заявку на підключення. І, нагадують у Мінцифри, не забудьте про павербанк для Wi-Fi роутера.

Зима буде важкою: голова ДТЕК, Буданов та очільник МВС дали свої прогнози