В "Епіцентрі" продавали бронежилети
Фото: Львівський оборонний кластер

У Службі безпеки України повідомили деталі скандального продажу бронежилетів у торговій мережі "Епіцентр". Як повідомляє пресслужба СБУ, масштабна схема розкрадання гуманітарної допомоги вже ліквідована.

Що трапилося

Волонтерське об'єднання "Львівський Оборонний Кластер" звинуватило торговельну мережу "Епіцентр" у крадіжці та продажі їхніх бронежилетів, що призначалися для армії.

— Унікальна внутрішня система ідентифікації, яку використовує ЛОК при виробництві бронежилетів, дозволила встановити: чохли цих бронежилетів — нашого виробництва. 
Яким чином продукція, яку ЛОК безкоштовно передає українській армії та службам, опинилася на полицях магазинів? Вирішили шукати відповідь за допомогою Служби Безпеки України, — повідомили у Львівському оборонному кластері.

Як бронежилети потрапили у "Епіцентр"

В "Епіцентрі" заявили, що продукцію для продажу їм поставляла компанія "Група Венето". При цьому, всі документи на товар в них були — накладні, сертифікати випробувань та якості.

Сьогодні торговельна мережа "Епіцентр" вже зняла з продажу бронежилети та інші вироби військового призначення, які їм постачала компанія "Група Венето".

Що кажуть у СБУ

Ділки намагались незаконно продати понад 1 тис. бронежилетів на загальну суму понад 12 млн грн. Ці засоби захисту були виготовлені в Україні однією з громадських організацій, і через Черкаську військову адміністрацію мали бути передані на потреби оборони. 

Втім замість безплатної передачі українським захисникам, причетні чиновники намагались продати бронежилети через афілійовані комерційні структури та мережу супермаркетів.

Завдяки втручанню СБУ в одній із торговельних мереж було вилучено частину цієї продукції. Вона буде передана до ЗСУ.

Наразі проводяться слідчо-оперативні заходи з пошуку решти бронежилетів, а також встановлюються всі обставини та особи, причетні до протиправної схеми. 

Бійці Черкаської тероборони показали першу у світі бойову вишиванку