Саміт Україна — ЄС
Фото: dw.com

Черговий саміт Україна — ЄС, проведення якого заплановане на 3 лютого цього року, буде проходити у Києві. Про це повідомили в Офісі президента за результатами телефонної розмови Володимира Зеленського з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Саміти Україна — ЄС щорічно проводяться в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС почергово у Києві та Брюсселі. Цей саміт буде вже 24-м, і він мав проводитись у Брюсселі, адже останній, 23-й саміт, відбувся у Києві у жовтні 2021 року. Але зрештою було вирішено провести зустріч саме в Україні

Під час розмови Урсула фон дер Ляєн запевнила Зеленського, що Євросоюз стоятиме пліч-о-пліч з нашою країною й у 2023 році, до її перемоги. Також співрозмовники обговорили шляхи подальшого постачання зброї для ЗСУ.

Окремою темою розмови стала нова програма макрофінансової допомоги Україні від ЄС на 18 млрд євро. Президент України наголосив, що важливо отримати перший транш у розмірі 3 млрд євро вже цього місяця.

Також сторони домовились, що у січні Україна отримає перші 15 млн LED-ламп, профінансовані Єврокомісією. І обговорили проєкт з відбудови 74 зруйнованих українських шкіл, на фінансування якого Євросоюз виділив 100 млн євро. Зеленський сподівається, що навчальні заклади будуть реконструйовані до вересня цього року.

Крім того, президент України розповів про перебіг виконання Україною семи рекомендацій Єврокомісії, які наша країна отримала після здобуття статусу кандидата на членство в ЄС. За словами президентки Єврокомісії, Україна на цьому шляху досягла "надзвичайно великого прогресу". Зеленський наголосив, що українська сторона налаштована невдовзі завершити цю роботу, щоб уже цього року розпочати передвступні переговори.

Нагадаємо, на саміті ЄС 23 червня 2022 року Україна офіційно отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу. В той же день статус кандидата на вступ також отримала Молдова, а ось заявку Грузії Європейська Рада не підтримала.

Рада ЄС затвердила допомогу Україні у розмірі 18 млрд євро