Росіяни також намагалися захопити Південноукраїнську АЕС, але українські військові відбили наступ, - очільник "Енергоатому"
Фото: Unsplash

Після захоплення Запорізької АЕС в Енергодарі окупанти намагалися прорватися у бік Південноукраїнської АЕС, але їх вдалося зупинити. Про це в інтерв'ю НВ.Бізнес розказав голова "Енергоатому" Петро Котін.

"Була дуже велика загроза – туди намагались прорватись, але їх відкинули, у Вознесенську їх зупинили. Там було підірвано два мости, щоб вони не пройшли. І наші військові прийняли бій та відкинули за Миколаїв", - пояснив Котін.

У цьому ж інтерв'ю очільник "Енергоатому" розказав про поточну ситуацію  на ЧАЕС та ЗАЕС. За його словами, персонал станцій стомлений, оскільки перебувають в окупації. Росіяни досі "заграють" з радіацією та розміщають на території АЕС боєприпаси.

"При цьому на ЗАЕС загарбники розпочали підривати військові боєприпаси, які, наприклад, не розірвалися, коли вони ж і обстрілювали цю АЕС. Це все робиться безпосередньо біля енергоблоків АЕС. Вони, схоже, не усвідомлюють, до чого це може призвести", - додав Котін.

На сьогодні Запорізьку АЕС продовжує обслуговувати український персонал, тому всі 6 енергоблоків працюють. Однак на території станції знаходиться близько 50 одиниць ворожої техніки та безліч російських військових, багато вибухівки та зброї.

Також залишається високою ймовірність потрапляння радіації у повітря, оскільки живлення Чорнобильської АЕС відновили лише на три години, після чого окупанти знову його пошкодили. Якщо ядерне паливо не буде охолоджуватися, в атмосферу з часом потраплятимуть радіоактивні продукти.

Водночас Петро Котін закликав керівників ВАО АЕС сприяти в зупиненні ядерного тероризму, який чинять окупаційні війська росії.