Для більшості Різдво асоціюється з родинними зустрічами та смаколиками. В магазинах, звичайно, знайдеться багато варіантів солодкого, але яке ж Різдво без аромату випічки вдома? Тож без різдвяного кексу точно не обійтись.
"Наш Київ" розкаже, що таке різдвяний кекс, та запропонує декілька рецептів, які стануть ідеальним частуванням для всієї родини не тільки на свята, а й щодня.
Що таке різдвяний кекс
Різдвяний кекс є традиційною випічкою в багатьох країнах. В Україні також популярний такий кекс. Смак завжди має солодкий та насичений. Різдвяний кекс зазвичай готують із великою кількістю сухофруктів та горішків, які поступово віддають смаки та аромати кексу. Щоб було смачніше, інколи сухофрукти вимочують в алкоголі. Ром або коньяк чудово для цього підійдуть та стануть природними консервантами. Таким чином ваш різдвяний кекс довго не пропаде.
Рецепти різдвяного кексу
Німецький різдвяний кекс (штоллен)
Штоллен – це широко відома різдвяна випічка в Німеччині, яка своєю формою і білим кольором повинна нагадувати сповите немовля Христа. Таку форму цей кекс зберіг протягом багатьох століть.
Інгрідієнти:
- вершкове масло — 350 г
- цукор — 250 г
- яйця — 2 шт.
- творог — 250 г
- ванільний цукор — 1 ст.л.
- цедра і сік 1 лимона
- борошно — 600 г
- розпушувач для тіста — 10 г
- мигдаль — 150
- цукати — 150 г
- родзинки — 200 г
- ром за смаком
- цукрова пудра
Як приготувати:
- Мигдаль і цукати залити ромом і залишити на 6 годин, а краще на ніч. Необхідно перемішувати суміш для того, щоб ром рівномірно просяк кожен шматочок.
- Збийте м’яке масло з цукром до кремового стану. Вбийте яйця і продовжуйте збивати. Додати перетертий творог, ванільний цукор, сік і цедру лимона. Перемішувати до однорідності. Додати просіяне з розпушувачем борошно.
- Додайте в тісто мигдаль і цукати. Все вимісити і дати настоятися.
- З тіста сформувати овальні батони. Долонею зробити в кожному невелике заглиблення.
- Тісто викласти на пергамент в листі і випікати в розігрітій духовці близько 1 години.
- Поки штоллен ще теплий, змастити його розтопленим вершковим маслом і посипати цукровою пудрою.
- Дати маслу застигнути і повторити процедуру ще 2 рази.
Британський різдвяний кекс
Його особливість в тому, що британські господині починали готувати різдвяну випічку ще задовго до свята. А все через те, що сухофруктам треба було настоятись у алкоголі приблизно тиждень. Час від часу їх помішували, щоб фрукти просочувались рівномірно. Тепер же існують спрощені рецепти британського різдвяного кексу.
Інгредієнти:
- родзинки — 200 г
- смажений арахіс — 100 г
- цукати — 500 г
- бренді — 4 ч.л.
- лимонний сік — 30 мл
- вершкове масло — 200 г
- коричневий цукор — 200 г
- яйця — 4 шт.
- борошно — 200 г
- мелений імбир — 1 ст.л.
- лимонна цедра
Як приготувати:
- Залийте промиті та висушені родзинки бренді, залиште на півгодини.
- В окремій ємності змішайте смажений арахіс, цукати та лимонний сік.
- Візьміть вершкове масло, цукор, яйця, борошно і трішки лимонної цедри, замісіть тісто.
- Після того як маса стане однорідною, додайте в неї родзинки, цукати і мелений імбир.
- Форму покрийте папером для випікання, викладіть тісто і випікайте кекс протягом години при температурі 180 ° С.
- Після того як кекс приготується і охолоне, посипте його горіхами і цукровою пудрою.
Різдвяний кекс від Євгена Клопотенка
Інгрідієни:
- 150 г Кукурудзяне борошно
- 200 г Борошно пшеничне (+4 ст. л. для дріжджів)
- 200 мл Молоко
- 25 г Дріжджі «Духмяна Хата»
- 1 ч. л. Цукор ванільний
- 125 г Цукор
- 1 шт. Яйце
- 50 мл Рослинна олія
- 1 шт. Апельсин
- 100 г Родзинки
- 30 мл Ром (або коньяк)
- 1 дрібка Сіль
- за смаком Цукрова пудра
- за смаком Волоські горіхи
Як приготувати:
- У теплому молоці (200 мл) розчиніть дріжджі (25 г), додайте 2 ст. л. цукру і 4 ст. л. пшеничного борошна. Температура молока повинна бути не більше 38 градусів, інакше дріжджі можуть загинути і ваше тісто не підніметься. Все перемішайте до однорідності та залиште на 15 хвилин, щоб дріжджі почали свою роботу. За цей час з'явиться дріжджова «шапочка». Ізюм (100 г) замочіть в 30 мл рому або коньяку.
- У мисці змішайте два види борошна - 150 г кукурудзяного борошна і 200 г пшеничного, додайте цукор, що залишився, 1 ч. л. ванільного цукру і дрібку солі. Потім додайте яйце і 50 мл рослинної олії.
- Додайте дріжджову суміш. Замішайте дуже м'яке однорідне тісто.
- Залиште тісто для підйому в теплому місці без протягів на 1 годину. За цей час воно має збільшитися в об’ємі в 2-3 рази.
- Обімніть тісто і вмішайте замочений ізюм. Натріть в тісто цедру одного апельсина. Акуратно вимішайте тісто, щоб родзинки і цедра рівномірно в ньому розподілилися.
- Форму змастіть рослинною олією і викладіть в неї тісто. Залиште на 30 хвилин у формі, щоб тісто ще трохи підійшло. Випікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 35-40 хвилин. Готовий кекс посипте цукровою пудрою і прикрасьте волоськими горіхами (за бажанням).
Шведський різдвяний кекс
Інгредієнти:
- Яйця курячі – 2 шт.
- Цукор – 300 г
- Борошно пшеничне – 300 г
- Масло вершкове 73% – 50 г
- Молоко – 150 мл
- Гвоздика мелена – 1/2 ч. л.
- Кориця мелена – 2 ч. л.
- Імбир сушений мелений – 1 ч. л.
- Цукор ванільний – 1 ч. л.
- Сода харчова – 1 ч. л.
- Брусничне варення – 2 ст. л.
- Панірувальні сухарі – 10 г
Для глазурі:
- Яєчний білок – 1/2 шт.
- Лимон, сік – 1 ч. л.
- Цукрова пудра – 250 г
- Для прикраси (заморожені ягоди)
- Брусниця – за смаком
- Смородина – за смаком
Як приготувати:
- Виставте температуру 180°С.
- Наріжте вершкове масло, покладіть у сотейник і розтопіть та дайте охолонути. Після цього влийте масло тонкою цівкою в молоко і перемішайте.
- Збийте яйця з цукром та додайте остиглі масло з молоком.
- Окремо мішайте борошно, спеції, ванільний цукор, соду. Потім з‘єднайте сухі та вологі інгредієнти і перемішайте.
- Додайте в тісто брусничне варення, перемішайте.
- Форму змастіть вершковим маслом та присипте панірувальними сухарями. Вилийте тісто у форму та випікайте протягом 40 хвилин.
- Глазур: перемішайте міксером інгредієнти для глазурі та прикрасьте кекс.
Обов'язково спробуйте один із рецептів та насолоджуйтесь смаком різдвяного кексу!