Реставрація Софійського собору за 79 млн: у заповіднику відреагували на скандал

У Софії Київській відреагували на скандал щодо тендеру на проведення реставрації собору за понад 79 млн грн.

Офіційна відповідь з’явилася на Facebook-сторінці Національного заповідника.

Там кажуть, що стан покрівлі, конструктивів і куполів не тільки незадовільний для музею, але й становить загрозу збереженню пам’ятки ЮНЕСКО. Це показала експертиза Українського державного науково-дослідного інституту та проєктного інституту "УкрНДІпроектреставрація".

"За результатами досліджень технічний стан конструктивної системи куполів та, особливо, центрального куполу оцінюється як непридатний до нормальної експлуатації, конструкції та обшивка хрестів, їх з’єднання з підхресним яблуком до маківки та фальцеві з’єднання знаходяться в гостро аварійному стані, що може в будь-який час призвести до руйнації як частини куполів так і маківок, і хрестів", — йдеться у повідомленні.

Реставрація Софійського собору за 79 млн: у заповіднику відреагували на скандал із тендером

У заповіднику наголошують, що цьогоріч на виконання робіт з держбюджету виділили 2 млн грн. Кошти підуть на встановлення хрестів і заміну конструктивних систем кріплення на усіх куполах. Водночас інші роботи, у тому числі позолочення, планують виконувати після закінчення війни.

Щодо центрального хреста собору — його мають виготовити коштом меценатів. Останні вже профінансували виготовлення 6 інших хрестів.

Реставрація Софійського собору за 79 млн: у заповіднику відреагували на скандал із тендером

Нагадаємо, напередодні Національний заповідник "Софія Київська" провів тендер на реставрацію Софійського собору за понад 79 млн грн. Це викликало незадоволення українців, які звернулися до Держаудитслужби щодо недоречності подібних закупівель під час війни.