Реставрація Андріївської церкви: робітники завершили фасад

У Києві закінчили реставрацію однієї з головних святинь столиці – Андріївської церкви. Тривала вона рік.
"Наразі повністю закінчили реставрацію фасаду. Протягом двох тижнів знімемо риштування на одній з груп колон, – розповів "Сегодня" перший заступник директора нацзаповідника "Софія Київська" Вадим Кириленко. – Також за цей час оснастили церкву додатковим освітленням. Наступний етап – ремонт сходів і зміцнення схилу. Стосовно реставрації сходів, там вже зроблено гідроізоляцію. У листопаді встановимо чавунні сходи й тоді відкриємо доступ городянам до оглядового майданчика".

За словами Кириленка, під час реставрації було багато "сюрпризів". "Коли ми піднялися до башточок, з яких відпадала штукатурка, то жахнулися: структура башточок настільки деформувалася, що вони могли впасти. Нам довелося розробляти новий проект щодо їх зміцнення і стягувати металевими бандажами", – продовжив Кириленко.
У заповіднику повідомили, що цього року на реставрацію храму з держбюджету було виділено 4,7 млн грн. Крім того, наступного року планують всередині святині провести чистку живопису і реставрацію іконостаса. У скільки це обійдеться, поки що ще не підраховували.

Джерело - Сегодня.ua