Ремонт 2 км дороги в Києві за 970 млн грн: ціни на труби завищені вдвічі

Комунальна корпорація "Київавтодор" замовила ремонтні роботи дороги на ділянці від Жулянського шляхопроводу до повороту у Вишневе за 970 млн грн. З них 323 млн планують витратити цього року, решту 647 млн — наступного.

При цьому підрядника обрали без конкуренції. Ним став ТОВ "Онур конструкціон інтернешнл".

Як повідомляють журналісти видання "Наші гроші", деякі ціни, закладені в кошторисі, вдвічі більші тих, що вказані на сайті виробника.

Зокрема мова йде про поліетиленові труби для подачі холодної води. Згідно з тендером, їхня загальна вартість складає 50 млн грн, ціна за метр — 33 тисячі гривень без врахування доставки. Водночас на офіційній сторінці компанії метр цих труб коштує 19 тисяч з доставкою. Та коли журналісти зв’язалися з виробником, виявилося, що при оптовому замовленні, ціна стає ще меншою.

Ремонт 2 км дороги в Києві за 970 млн грн: труби коштують вдвічі більше, ніж вказано на сайті виробника

""Наші гроші" зв’язались із виробником та з’ясували, що ціна при купівлі такої кількості труб є меншою ніж та, що вказана на офіційній сторінці та складає 17 тисяч грн за метр та з доставкою. Тобто є суттєво меншою ніж та, що включена у кошторис. Лише на придбанні труб діаметром 1000 на 59,3, підрядник отримає 24 мільйони гривень маржі", — йдеться у матеріалі.

Також журналісти порівняли ціни на поліетиленові труби іншої моделі, загальна вартість яких складає більше ніж 5 млн. Ціна за метр в "Онур" складає 2 465 грн, тоді як на Тернопільщині закупили ідентичні труби по 1200 грн за метр.

Ремонт 2 км дороги в Києві за 970 млн грн: труби коштують вдвічі більше, ніж вказано на сайті виробника

Крім того, зазначають у виданні, перевищують ринкову вартість у кошторисі й світильники Global за ціною 11 тисяч грн. Вони продаються в інтернеті за 450 грн.

"Ми порівняли ціни, та виявилось, що за ті ж гроші можна було придбати укомплектований вуличний ліхтар Nowodvorski Pathway Led, який зараз коштує всього на 2 тисячі менше, ніж у "Онуру"", — підсумували журналісти.

Ремонт 2 км дороги в Києві за 970 млн грн: світильники у кошторисі коштують 11 тисяч, тоді як в інтернеті їх можна купити за 450 грн

При цьому ціни на асфальт відповідають нормі або навіть нижчі ринкової вартості.

Нагадаємо, раніше ми писали, що компанія "Онур" відремонтує у Києві два кілометри дороги майже за мільярд.