«Радіо Свобода» призупиняє діяльність в Росії через атаки Кремля

«Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» (RFE/RL) призупинило свою діяльність в Росії після того, як місцеві податкові органи розпочали процедуру банкрутства російської організації «Радіо Свобода», а поліція посилила тиск на її журналістів.

Ці атаки Кремля на здатність медіа діяти в Росії є кульмінацією багаторічної кампанії тиску на «Радіо Свобода», яке зберігало фізичну присутність в Росії з 1991 року, коли на запрошення тодішнього президента Бориса Єльцина створило своє Московське бюро.

4 березня президент Росії Володимир Путін підписав закон, що засудить будь-якого журналіста, який відступить від думок Кремля про війну в Україні, до 15 років позбавлення волі. Оскільки журналісти «Радіо Свобода» продовжують розповідати правду про катастрофічне вторгнення Росії в Україну, компанія планує повідомляти про ці події з-за меж Росії.

«З глибоким жалем я оголошую про призупинення наших фізичних операцій у Москві. Це рішення не прийнято нами за власним бажанням, а нав’язано через напад на правду режиму Путіна. Після багатьох років погроз, залякування та переслідування наших журналістів Кремль, відчайдушно намагаючись не дати російським громадянам дізнатися правду про свою незаконну війну в Україні, тепер клеймить чесних журналістів як зрадників російської держави. Ми продовжимо розширювати наші репортажі для російської аудиторії і використовуватимемо всі можливі платформи, щоб охопити їх у той час, коли вони потребують нашої журналістики як ніколи. Незважаючи на цей похмурий момент, ми знаємо з 70-річної історії нашої організації, що одного дня, можливо, раніше, ніж багато хто думає, ми зможемо знову відкрити бюро в Росії. Час на боці свободи, навіть у Росії Володимира Путіна», - сказав виконавчий директор «Радіо Свобода» Джеймі Флай.

Нагадаємо, за останній тиждень дев’ять російськомовних веб-сайтів «Радіо Свобода» були заблоковані після того, як компанія відмовилася виконати вимоги російського уряду видалити інформацію про вторгнення Росії в Україну.

Вночі з 3 на 4 березня російська влада заблокувала доступ у межах Росії до веб-сайтів, якими керують російські, татаро-башкирські та північнокавказські служби «Радіо Свобода», зокрема російськомовні North.Realities, Siberia.Realities, Idel.Realities та Caucasus.

Перед тим, 28 лютого, Росія заблокувала доступ до двох інших веб-сайтів «Радіо Свобода», включаючи Current Time, цілодобову цифрову та телевізійну мережу у співпраці з VOA.

Після вторгнення в Україну Росія заблокувала ряд російськомовних веб-сайтів, які виробляють новини з-за кордону, зокрема Meduza, BBC, Deutsche Welle і «Голос Америки». Кремль також заблокував доступ до Facebook і Twitter.

Технічною причиною банкрутства російської медіа є її тривала відмова виконати незаконну вимогу Росії, щоб кожен фрагмент російськомовного контенту — кожне відео, стаття, твіт — супроводжувався підписом «іноземний агент».

Нагадаємо, радянського та російського режисера Микиту Михалкова дозволили затримати в Україні з метою доставки до українського суду. Про це повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.