Громадське здоров'я

Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №4142 "Про систему громадського здоров’я". Як пояснили у МОЗ, він допоможе оновити систему охорони здоров’я та створити комплексну систему громадського здоров’я.

Зокрема, прийнятий законопроєкт сприятиме: 

  • запобіганню хвороб, зміцненню здоров’я населення та збільшенню тривалості життя; 
  • ефективному використанню бюджетних коштів для забезпечення епідеміологічного нагляду, моніторингу, підготовки до загроз та надзвичайні ситуації; 
  • розвитку комплексного підходу до розвʼязання проблем громадського здоров’я; 
  • створенню національної мережі установ із контролю та профілактики хвороб тощо.

Відзначається, що ухвалення цього законопроєкту є частиною зобов'язань України перед міжнародними партнерами, ЄС, ООН тощо. 

"Наша країна має збудувати цілісну систему громадського здоров’я, яка запобігатиме травматизму, інвалідизації та смерті, працюватиме над продовженням тривалості життя людей, промотуватиме здоровий спосіб життя та формуватиме здорове середовище для всіх і кожного", — каже голова МОЗ Віктор Ляшко.

У міністерстві кажуть, що створення ефективної системи громадського здоров'я є важливим, адже, за різними оцінками, частка економічних витрат держави від передчасної смертності становить щонайменше 12,1 млрд грн. А найчастіше причиною смерті стають неінфекційні, інфекційні захворювання та травми.

Ця система має сформувати низку заходів для підвищення якості й тривалості життя: від маркування продуктів до створення стратегії імунізації, покращення здоров'я та догляду за дітьми, гарантування якісних та доступних медпослуг.

Пріоритетом має стати саме профілактика, як у європейських країнах. Завдяки такому підходу в них середня тривалість життя чоловіків зросла до 72 роки, а жінок — до 80. В Україні ж чоловіки живуть у середньому 66 років, а жінки — 76. 

Крім того, законопроєкт 4142 гарантує безпечні для здоров'я і життя продукти, питну воду, довкілля, умови праці, навчання, виховання, побуту, дозвілля, відпочинку. Водночас він зобов’язує українців піклуватися про своє здоров'я, здоров'я і гігієнічне виховання дітей, не шкодити здоров'ю інших тощо. 

В Україні створили онлайн-проєкт для відновлення ментального здоров'я