Дмитро Лубінець став новим омбудсменом
Фото: facebook.com/dmytro.lubinets

У п'ятницю, 1 липня, Верховна Рада проголосувала за призначення нового Уповноваженого ВРУ з прав людини. На цю посаду обрали Дмитра Лубінця.

Про це свідчать результати голосування на сайті Верховної Ради України. 

Відповідно до Конституції України (ст. 101), уповноважений з прав людини має контролювати дотримання конституційних прав і свобод людини і громадянина в України. Зокрема, ця людина має право: 

  • вносити пропозиції щодо вдосконалення законодавства;
  • звертатися до Конституційного суду з конституційними поданнями;
  • перевіряти дотримання прав і свобод людини і громадянина державними органами;
  • відвідувати місця несвободи;
  • запрршувати пояснення у посадовців або службових осіб (громадян України та іноземців) щодо обставин, які перевіряються по справі;
  • звертатися до суду про захист прав і свобод осіб, які через певні обставини (фізичний стан, неповноліття, похилий вік, недієздатність або обмежена дієздатність) не можуть захистити свої права і свободи;
  • реагувати на порушення прав і свобод людини і громадянина та направляти акти у відповідні органи. 

Під час війни Уповноважений ВРУ з прав людини також займається правами цивільних, які постраждали від збройного конфлікту, а також військовослужбовців, поліцейських та ветеранів війни. Офіс омбудсмена також слідкує за дотриманням права людини не бути підданою катуванню, жорстокому поводженню або такому, що принижує її гідність. 

Що відомо про нового обмудсмена в Україні?

За призначення Дмитра Лубінця на посаду Уповноваженого ВРУ з прав людини проголосували 250 депутатів. Майже стільки ж (246 парламентарів) проголосували за його дострокове припинення повноважень народного депутата. 

Інформацію на своїй сторінці в Facebook підтвердив і сам новопризначений омбудсмен. 

 

 

Posted by Дмитро Лубінець on Friday, July 1, 2022

З листопада 2014 по серпень 2019 року Лубінець був депутатом у складі "Блоку Петра Порошенка"  (Верховна Рада VIII скликання). Згодом нардеп став членом партії "За майбутнє" (Верховна Рада IX скликання). Також Лубінець очолював Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Водночас, Дмитро Лубінець був фігурантом або одним із фігурантів кількох скандалів, зокрема, його звинувачували у підкупі виборців та кнопкодавстві. У лютому 2016-го нинішнього обмудсмена також звинувачували у тому, що разом зі скандальним екснардепом Іллею Кивою він був причетний до контрабанки з територій так званих "днр" та "лнр". 

Нагадаємо, що 31 травня Верховна Рада звільнила попередню Уповноважену ВРУ з прав людини Людмилу Денісову. Парламентарі висловили їй недовіру після того, як низка українських медіа обурилася риторикою омбудсменки — медійники звинувачували Денісову в тому, що вона некоректно розповсюждує вразливу інформацію про статеві злочини, які здійснили російські окупанти проти українців під час війни.