Демобілізація чоловіків
Фото: zoda.gov.ua

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який дозволяє звільнятися з військової служби чоловікам, що мають трьох і більше неповнолітніх дітей.

Проєкт закону під номером 7678 підтримав 331 народний депутат. Документ додає додаткові підстави для звільнення з військової служби під час воєнного стану. А саме — наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

У пояснювальній записці до законопроєкту пояснюється, що на початку повномасштабного російського вторгнення багатьом багатодітним чоловікам прийшли повістки з військкомату, і багато хто не знав, що вони можуть призиватися лише за власним бажанням. Через це до лав ЗСУ мобілізували багатодітних чоловіків.

Багато хто з них звертався на гарячу лінію Міноборони щодо незаконної мобілізації та писав рапорти на звільнення з військової служби, проте отримував відмови.

"Станом на початок мобілізації було масово порушене право багатодітних батьків нести військову службу за власним бажанням і тільки за місцем проживання, та за наслідками цього порушення не надання державою права батькам, які є багатодітними, права звільнятись з лав ЗСУ під час дії воєнного стану", — йдеться у пояснювальній записці. 

Крім того, у багатьох чоловіків третя дитина народилася вже після того, як вони були мобілізовані. 

Автори законопроєкту вирішили виправити цю ситуацію та дозволити багатодітним чоловіками, які проходять військову службу, демобілізовуватися за власним бажанням.

Прийнятий Радою законопроєкт набере чинності після того, як його підпише президент. 

Скільки чоловіків намагалися незаконно покинути Україну від початку війни