Один із храмів Києво-Печерської лаври просять передати ПЦУ
Фото: Andriy155 / commons.wikimedia.org

Українська православна церква (ПЦУ) має намір звернутися до уряду з проханням передати їй один із храмів та приміщення Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. 

Про це повідомили на Facebook-сторінці Православної церкви України. 

Під час засідання 23 травня Священний Синод УПЦ (ПЦУ) вирішив утворити у своєму складі релігійну організацію "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) Української Православної Церкви (Православної Церкви України)", яка має безпосередньо підпорядковуватися Предстоятелю ПЦУ Епіфанію. Також Синод пропросив Епіфанія звернутися до Кабміну з проханням про передачу одного із храмів Верхньої Лаври та окремих її приміщень для своїх богослужінь та монастирської діяльності. 

Таким чином Православна Церква України хоче подолати наслідки "неканонічного підпорядкування цього монастиря владі Московського Патріархату". 

Водночас Українська православна церква Московського патріархату, яка є частиною Російської православної церкви і діє на території України, розкритикувала такі дії ПЦУ та назвали їх "загарбницькими". 

"На сьогоднішній час "ПЦУ" не має необхідності в утворенні додаткових монастирів, оскільки в "ПЦУ" практично немає бажаючих жити чернечим життям, а переважна більшість монастирів "ПЦУ" існує лише номінально на папері. У зв'язку із цим схильні робити висновок, що рішення синоду "ПЦУ" про утворення чоловічого монастиря є черговою спробою утворення штучного монастиря, що не має на меті організації чернечого життя, але створює потенційну загрозу ворожнечі на релігійному ґрунті", — заявили в УПЦ МП. 

Зазначимо, що Православна Церква України була створена після Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року і має статус автокефальної (помісної, самокерованої та незалежної частини Вселенської Православної Церкви). Її визнають єдиною правонаступницею Київської митрополії, відтак заперечується канонічний статус УПЦ МП.  

Водночас нинішній предстоятель Української Православної Церкви Московського Патріархату (УПЦ МП) Онуфрій неодноразово був помічений у скандалах. Так, у 2008 році він назвав голодомор наслідком "хвилі атеїзму", яка буцімто огорнула народ після революції 1917 року. Також Онуфрій неодноразово вказував, що Україна є "буферною зоною" між Сходом і Заходом, і звинувачував ряд Європейських країн у легалізації гомосексуальних шлюбів та абортів. У серпні 2014 року він назвав війну на сході України "братським кровопролиттям", а у вересні 2018-го — був включений до бази "Миротворець" як "агент впливу РПЦ і противник створення незалежної помісної Церкви в Україні". 

Наразі Києво-Печерська лавра належить Україні, але передана в оренду УПЦ МП. Утім, щодо її приналежності у суспільстві точаться великі дискусії. 

Спротив російській окупації, день 90