Програма пільгової іпотеки "єОселя": які нові типи житла можна купити

В Україні розширили можливості програми пільгової іпотеки "єОселя". Тепер за нею українці зможуть купувати приватні будинки, таунхауси та дуплекси.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Житлу, яке захоче купити учасник програми, має бути не більш ніж 3 роки. Площа розраховуватиметься за нормою: 62,5 кв. м для однієї людини й додаткові 21 кв. м на кожного члена сім'ї. 

Також розширили можливості для участі у програмі ветеранів війни, учасників бойових дій, людей з інвалідністю через війну та членів їхніх сімей. Вони зможуть купити квартиру в Києві та обласних центрах, якщо будинку не більш ніж 10 років. Раніше діяло обмеження до трьох років. Якщо ж люди з цих категорій вирішать купити житло в інших населених пунктах, обмеження за віком будинку взагалі не буде. 

Для контрактників ЗСУ, силовиків, педагогів, медиків і науковців іпотечна ставка становить 3% річних. Для учасників бойових дій, ветеранів, ВПО та всіх інших українців, що не мають житла, — 7%. Мінімальна сума початкового внеску — 20%, а строк кредиту становить 20 років.

Податися на програму можна через "Дію". Потім потрібно надіслати заявку в один чи кілька банків — сповіщення про попереднє рішення також прийде у "Дію".

Також уряд уточнив поняття "військові ризики", тому учасники програми можуть застрахувати житло за ціною купівлі. 

Південна Корея допоможе відновити дамбу на Київщині: подробиці