Музей Майдану звернувся до Уряду та Фонду держмайна щодо збереження об’єкта культурної спадщини будівлі готелю “Україна”
Фото: Максим Баландюх

Музей Майдану звернувся до Уряду та Фонду держмайна з проханням зберегти об’єкт культурної спадщини — будівлі готелю “Україна”.

Про це розповіли на сторінці Музею. 

У чому суть звернення?

У користуванні державного підприємства “Готель “Україна” наразі перебуває нерухомий об’єкт культурної спадщини “Будівля готелю “Україна”. 

Будівля має пам’яткоохоронний статус, а тому команда Музею Майдану, яка піклується про збереження об’єктів Євромайдану, просить дотримуватись законодавчих обов’язків і зберігати предмет охорони при проведенні аукціону, а також забезпечити подальше збереження будівлі як важливої пам’ятки.

Цей об’єкт входить до складу пам’ятки історії місцевого значення “Місце бойових дій та масової загибелі громадян в районі вулиці Інститутської у місті Києві під час акцій протесту у лютому 2014 року”.

Готель “Україна” є рідкісним значним історичним об’єктом, що репрезентує історичні події Революції Гідності: у фойє цієї будівлі розміщувався медичний пункт протестувальників, південний фасад будівлі (з боку від Національного банку України) має сліди від влучання куль, які з’явилися тут 20 лютого 2014 року — все це становить історико-культурну цінність і має охоронятися.

Серед інших важливих пунктів — заїзд до готелю “Україна” зараз здійснюється згори, з боку урядового кварталу через територію меморіалу — проте алея Героїв Небесної Сотні має залишатися пішохідною. 

В якості компромісу в архітектурному проєкті майбутнього Меморіалу Героїв Небесної Сотні передбачено можливість заїзду до готелю з боку Майдану Незалежності, але наскрізний проїзд є неможливим, а отже, територія однаково залишається пішохідною.

“Сьогодні ж, поки будівництво Меморіалу заблоковано, Музей Майдану постійно бореться з незаконним паркуванням на місці загибелі людей — сусідство з урядовим кварталом, блокування заїзду до нього блокпостом перетворює будь-яку протидію паркуванню та постійні скарги в поліцію у сізіфову працю. З огляду на цей досвід, щойно відкриють можливість заїзду до готелю “Україна” з боку Майдану Незалежності, зберегти пішохідний статус вулиці без побудованого Меморіалу стане неможливо, адже формальні заборони для відвідувачів урядового кварталу не завжди працюють”, — зазначають робітники Музею у коментарі для “Радіо Свобода”. 

Нагадаємо, Готель “Україна” у центрі Києва хочуть приватизувати — цього літа Фонд державного майна України планує продати готель за 1,047 млрд гривень.  

Однак суму та умови аукціону ще має затвердити Кабінет міністрів. Аукціон пройде у системі “Прозорро.Продажі”.

“Наш Київ” також писав, що у Києві приватизують готель “Козацький”.

Частину вулиці біля Андріївського узвозу знову відгородили парканом: що відомо