Будинок, пошкоджений ракетою, в Солом'янському районі Києва відновлять першочергово
Фото - КМДА

Будинок у Солом'янському рацоні Києва, який пошкодила російська ракета 2 січня 2024 року, внесли до переліку будинків, що підлягають першочерговому відновленню. 

Про це повідомили у КМДА. 

"Державний науково-дослідний інститут будівельного виробництва" виконав основне дослідження конструкцій житлового будинку на вулиці Мокра, 7. 

"За результатами дослідження під’їзди № 2 та № 5 визнані непридатними до експлуатації, а під’їзди № 3 та № 4 перебувають в аварійному стані. Решта під’їздів — у задовільному стані", — розповів заступник голови КМДА Вячеслав Непоп. 

КП "Житлоінвестбуд-УКБ" визначено замовником відновлювальних робіт в будинку. Наступний етап — розробка проєктно-кошторисної документації та початок робіт.

53 мешканців пошкодженого будинку, які потребували тимчасового житла, розмістили у квартирах КП "Фінансова компанія "Житло-інвест".

Крім того, власники квартир, що не зазнали пошкоджень будівельних конструкцій, отримали компенсації на суму 5 млн 727 тисяч гривень за державною програмою "єВідновлення". 

У КМДА нагадують, в тих будинках, що не зазнали пошкоджень конструкцій, власники квартир можуть отримати від держави до 350 тисяч гривень на проведення ремонту за програмою "єВідновлення". 

Для цього потрібно:

  • подати повідомлення про пошкоджене майно в мобільному застосунку або на порталі Дія;
  • відкрити в одному з банків-партнерів спеціальний рахунок "єВідновлення". Таку картку можна отримати в банках "ПриватБанк", "Монобанк", "А банк", "Sense Банк", "Пумб";
  • подати заявку на виплату через Дія, яку опрацює Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти, утворена розпорядженням Київської міської військової адміністрації від 15.05.2023 № 257;
  • дозволити огляд майна для складання акта обстеження, після чого Комісія визначить розмір компенсації за пошкоджене майно;
  • дочекатися внесення рішення в Реєстр пошкодженого та зруйнованого майна;
  • отримати гроші на картку;
  • подати звіт про використані кошти.

Отримані на спеціальну карту кошти можна витратити на будівельні матеріали або ремонтні послуги підрядників, які є учасниками державної програми "єВідновлення". Витратити кошти треба протягом 12 місяців після їхнього отримання, інакше вони повернуться до державного бюджету.

Якщо Комісія призначить державну виплату від 200 тисяч гривень, її розділять на дві частини. Під час першої виплати ви отримаєте 70% суми, решту — під час другої. Щоб отримати другу частину, необхідно подати звіт про проміжні результати та куплені матеріали в застосунку Дія.

Собаки поліції Київщини допомагають військовим у реабілітації