Помер перший президент України Леонід Кравчук
Фото: leonid-kravchuk.com.ua

У вівторок, 10 травня, помер перший президент незалежної України Леонід Кравчук. Про це повідомляє агенція "Українські новини" з посиланням на джерело у родинному колі.

Повідомляється, що політик пішов з життя після тривалої хвороби. Йому було 88 років.    

Смерть Леоніда Кравчука підтвердив уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба.

"З великим сумом повідомляю, що помер перший президент України Леонід Кравчук… Леоніда Макаровича я знав багато років і завжди захоплювався його мудрістю. Він дуже вболівав за Україну. Щирі співчуття рідним. Світла пам’ять першому президенту України", — написав він.

Леонід Кравчук народився 10 січня 1934 року в селі Великий Житин Волинського воєводства (нині — Рівненська область). Закінчив Київський державний університет, отримав спеціальність викладача суспільних наук та Академію суспільних наук при ЦК КПРС. В 1958 році вступив до КПРС, а в 1981-му став членом ЦК КПУ. 

У липні 1990 — листопаді 1991 року Кравчук був головою Верховної Ради України. Після здобуття Україною незалежності, в серпні 1991 року, залишив лави КПУ і балотувався на посаду президента як безпартійний. Його підтримали як активісти забороненої на той час компартії, так і частина націонал-демократів. Кравчук переміг уже в першому турі виборів президента, отримавши понад 60 % голосів. Його головний конкурент від демократичних сил В'ячеслав Чорновіл набрав 23,27 % голосів.

Леонід Кравчук був президентом України протягом однієї каденції. На дострокових виборах голови держави в липні 1994 року він програв у другому турі Леоніду Кучмі.

У Бучі померла шістдесятниця Любов Панченко — під час окупації міста вона голодувала