Полякам в Україні можуть надати особливий правовий статус

Громадяни Польщі можуть надати особливий правовий статус в Україні. Він надасть полякам розширені можливості.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у виступі у Раді після промови президента Польщі Анджея Дуди, повідомляє "Європейська правда".

Зеленський планує внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо надання особливого статусу полякам на подяку за те, на яких умовах Польща надала притулок потерпілим від війни українцям.

Під час свого виступу Зеленський подякував Сейму Польщі за ухвалення закону про допомогу громадянам України. Цей закон надав українцям майже такі самі права, як і громадянам Польщі.

Це великий крок і жест великої душі, на які здатний лише близький друг України. І цей крок не залишиться одностороннім. Найближчим часом я подам до Верховної Ради України аналогічний — дзеркальний — проект. Дай Боже, щоб польським громадянам ніколи в житті не знадобилися всі ці переваги за таких умов, за умов війни. Але ці закони мають велике символічне значення, яке показує, що українці та поляки — рідні та рівні. І я впевнений, що депутатський корпус України підтримає цей закон — швидко та явною більшістю голосів.

При цьому Зеленський не розкрив деталі законопроекту, що хоче внести на розгляд Верховної Ради.

Вперше від початку війни в Україну з Польщі в'їхало більше людей, ніж виїхало