Польща планує припинити соціальні виплати українським біженцям з 1 липня

Польща припиняє виплати допомоги українським біженцям, які виїхали до країни через повномасштабне російське вторгнення. Починаючи з 1 липня, українці не отримуватимуть від польського уряду гроші на харчування та проживання. 

Про це повідомляє польське видання Rzeczpospolita з посиланням на заступника голови МВС Польщі та уповноваженого уряду у справах біженців Павла Шефернакера. 

"Ми переконані, що багато людей у Польщі здатні стати незалежними і адаптуватися", — заявив Шефернакер в ефірі TVP Info. 

Водночас, у скасування соціальних виплат будуть і певні винятки. Зокрема, для деяких осіб планують розширити пільги. Перш за все, йдеться про осіб з інвалідністю, вагітних та багатодітних сімей. 

Як відомо, спершу польський уряд у спеціальному законі про допомогу біженцям із України гарантував пільгу на перші 60 днів. Згодом цей термін продовжили ще на 60 днів (тобто до липня). Утім з 1 липня Польща більше не буде платити 40 злотих (близько 276 гривень) на день на харчування та проживання українським біженцям. 

"Ми виплачуємо величезну соціальну допомогу — від 300 злотих для дорослих до понад 500 злотих на дитину. Але ми бачимо, що багато українців шукають роботу й знаходять її в Польщі. Ми хочемо стимулювати інших бути активними. Чотири місяці повного захисту — це, на нашу думку, достатній час", — прокоментував виданню Rzeczpospolita заяву Шефернакера політик, який забажав залишитися анонімним. 

За даними МВС Польщі, станом на 17 травня по всій країні було подано понад 190 тисяч заявок на виплату соціальної допомоги біженцям. Це близько 821,91 млн злотих, які уряд Польщі направив на допомогу. Водночас, деякі представники місцевої влади різних населених пунктів та воєводств Польщі розкритикували заяву Шефернакера. 

"Стати незалежним за місяць для багатьох нереально. Перехідний період має бути довшим, мінімум, на два місяці", — зазначає міський голова Мушини Ян Голба. 

За його словами, у місті із 400 біженців зараз зроботу знайшли лише 60. 

Спротив російській окупації, день 99