Дмитро Козацький
Фото: Дмитро Козацький

Український фотограф та боєць полку "Азов" Дмитро Козацький (позивний "Орест"), який зараз перебуває у російському полоні, переміг у престижному французькому фотоконкурсі Prix de la Photographie Paris. Про це йдеться на сайті премії.

Серія фотографій Козацького з маріупольського заводу "Азовсталь" під назвою The Light will win ("Світло переможе") отримала "золото" в категорії Press/War та посіла друге місце у загальній категорії Press.

На цих фото зображені бійці "Азову" та інші захисники й захисниці Маріуполя, які довгий час утримували територію "Азовсталі" та відбивали наступи російських окупантів. Разом з ними у підземних укриттях заводу знаходилась велика кількість мешканців міста. 

Ці прощальні фото Козацький виклав у Twitter в травні, перед тим, як потрапити у полон. Він закликав поширювати знімки та розсилати їх на усі журналістські премії та фотоконкурси. 

Радника мера Маріуполя Петро Андрющенко відзначив, що воїни полку "Азов" вже вдруге поспіль стають героями цієї престижної премії. На тогорічному конкурсі перемогу з серією їхніх портретів під назвою "Цілісність" здобула українська фотографиня Зоя Шу. Цікаво, що виставка цих фотографій вперше в Україні відбулася саме в Маріуполі.

"Лід та полум'я": у Києві відкривається фотовиставка військової Олександри Лисицької