Уряд вніс до Держреєстру нерухомих пам’яток об’єкт культурної спадщини національного значення “Поле бою: Битва за Мощун” на Київщині
Фото: Меморіал "Янголи Перемоги" в селі Мощун

Уряд вніс до Держреєстру нерухомих пам’яток об’єкт культурної спадщини національного значення “Поле бою: Битва за Мощун”.

Про це повідомив начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

Битва за село Мощун Гостомельської громади відіграла одну із вирішальних ролей в обороні Києва на початку повномасштабної війни. Внаслідок битви село стало одним із найбільших знищених в Україні (80 % будинків було зруйновано).

“Попри сили ворога, що переважали, українські захисники відстояли позиції. Ціна висока — 98 загиблих захисників та захисниць. Про Янголів Перемоги, яким завдячуємо життям, маємо завжди пам'ятати”, — йдеться у дописі.  

Також Мощун входить до маршруту “Київщина. Місця памʼяті” — соціальний проєкт з 9 локацій області, які відомі всьому світу через військові злочини армії рф. Там встановлені інформаційні стели, AR-дзеркала, сенсорні термінали, вказівники, таблички з QR-кодами, які ведуть на сайт з доповненою реальністю “Місця пам’яті”. Проїхати всім маршрутом можна самостійно або ж у супроводі гідів. Інформаційні тури вже стартували.

“Наш Київ” вже писав, що в Ірпені презентували офіційний мерч міста.

Штрафи і кримінальна відповідальність: як боротимуться з руйнуванням історичних пам'яток у Києві