Показники якості питної води

Якість питної води впливає на здоров'я людини. Це незаперечний факт. Але як достовірно перевірити якість, і яким саме чином вода впливає на наше здоров'я? На ці питання нам допоможуть знайти відповіді експерти компанії з виробництва питної артезіанської води "Небесна Криниця".

Поговоримо про якість

Питна рідина має різні характеристики: колір, запах, склад і т.д. Перелік цих характеристик і різних властивостей, виражених в числовому значенні, називають показниками якості.

Міжнародна організація здоров'я (МОЗ) ввела єдині стандарти (норми) показників якості пиття. Тільки в тому випадку, якщо характеристики рідини збігаються з цими стандартами, воду можна вважати придатною до використання.

Іншими словами, якісна вода, це рідина, фізичні та хімічні характеристики якої відповідають нормам МОЗ.

Виробники якісної питної води зобов'язані представляти її склад у відкритому доступі для покупців. Наприклад, питна вода "Небесна Криниця" повністю відповідає стандартам МОЗ. У цьому можна переконатися, вивчивши показники якості на етикетках пляшок та на сайті компанії.

Критерії якості води

Існує 5 груп показників, за якими характеризують наше пиття:

1. Жорсткість

Показник щільності солей на 1 мг рідини. Чим вище жорсткість, тим більше солей, тим небезпечніше її вживання для організму. Солі мають властивість відкладатися у внутрішніх органах (нирках, печінці), що призводить до різних хвороб.

2. Лужність

Критерій рівня щільності лугів в рідині. Чим вище лужність, тим гірше якість води. Рівень pH впливає на метаболічні процеси в організмі та стан тканин і м'язів тіла.

3. Гігієнічні властивості

Визначаються за мікробіологічними та вірусним показниками. Мікрофлора рідини перевіряється на наявність умовно патогенних бактерій та вірусів, небезпечних для людини. Це - один з найважливіших показників, тому що заражена вода може призвести до важких захворювань, навіть до смертельних випадків.

4. Органолептичні показники

Це первинні дані про смак, прозорість та запах рідини. Визначаються дослідним шляхом. Якісна вода повинна бути прозорою, без запаху і будь-якого присмаку.

5. Токсикологія

Показник наявності в рідині різних отруйних сполук. Наприклад, пестицидів чи фенолів, свинцю або алюмінію. Накопичення їх в організмі призводить до важких захворювань.

Як визначати якість

Провести детальний аналіз рідини за всіма показниками можна лише в професійній лабораторії.

Самостійно ми можемо перевірити лише її органолептичні показники та наявність патогенної мікрофлори. Це можна зробити шляхом відстоювання рідини в бутилі (2-3 доби) при кімнатній температурі. Якщо вода змінила колір, з'явився осад, помутніння, пластівці чи неприємний запах, пити її не можна.

Щоб не ризикувати своїм здоров'ям найкраще замовляти корисну артезіанську воду "Небесна Криниця" в герметичних бутлях з доставкою додому.