Атаки на енергосистему України

Після останніх російських масованих атак на об'єкти інфраструктури українським енергетикам вдалося відновити більшу частину генерувальних потужностей енергосистеми. Про це голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький повідомив в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

За його словами, минулого тижня окупанти здійснили три хвилі атак. Йдеться про масований ракетний обстріл 5 грудні, коли ворог випустив 70 ракет, після якого був артилерійський обстріл енергооб'єктів у Донецькій області, а потім — атака дронами-камікадзе на півдні України.

Більшість потужностей вже вдалося відновити, проте теплові електростанції поки що не можуть працювати на повну потужність через руйнування, завдані під час першої атаки в понеділок.

"На сьогоднішній день вдалося відновити більшу частину генерувальних потужностей, але на жаль, що стосується теплоелектростанцій, станом на зараз їхня здатність виробляти електроенергію — все ще неповна і залишається нижчою, ніж та, яку ми мали на початок тижня до першої масованої атаки", — каже Кудрицький.

Щоб відновити роботу ТЕС потрібен додатковий час. Кудрицький очікує, що нові енергоблоки теплоелектростанцій підключать до мережі цього тижня.

Також голова правління "Укренерго" розповів, що енергоблоки атомних станцій вже відновили роботу минулої середи, а у першій половині цього тижня енергосистему мають підсилити додатковими потужностями АЕС.

"Ми також очікуємо, що нам буде доступна додаткова потужність АЕС, скажемо, на початку чи в середині тижня. Очікуємо, що це теж позитивно вплине на зменшення дефіциту електроенергії, який сьогодні спостерігається в енергосистемі", — сказав Кудрицький.

Також свої корективи у роботу енергосистеми на Львівщині, Івано-Франківщині та Закарпатті вносить негода. Йдеться, наприклад, про обмерзання проводів, через яке певна кількість споживачів може бути відключена від мережі. Проте цей додатковий фактор не є визначальним.

Нагадаємо, "Укренерго" придбає частину необхідного обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури. На відбудову енергооб'єктів виделили понад 400 млн євро.

Як вберегти зір в умовах відключень світла