Підтоплення тунелів Деміївська — Либідська: керівництву метрополітену вручили підозри

Двом посадовцям КП "Київський метрополітен" повідомили про підозру у службовій недбалості, що призвела до підтоплення тунелів на станціях метро "Деміївська" та "Либідська". Прокуратура звинувачує в аварії начальника служби колії, тунельних споруд і будівель та головного інженера.

Про це повідомили у пресслужбі столичної прокуратури.

Двох посадовців КП "Київський метрополітен" звинувачують у службовій недбалості, що призвела до підтоплення станцій "Деміївська" та "Либідська".Під час досудового розслідування було встановлено, що посадовці не проводили огляд тунелів та не спостерігали за ослабленими конструкціями та спорудами в підземці. Це призвело до появи сталактитів, тріщин, розгерметизації тунелю "синьої" гілки та його подальшого підтоплення. 

Тріщини в тунелі метро Деміївська

Аварія на перегоні між станціями метро "Деміївська" та "Либідська" завдала збитків столичному бюджету у розмірі понад 138,5 мільйонів гривень. Сума ще не остаточна, оскільки ремонт тунелю триває. Крім того, через закриття руху "Київський метрополітен" недоотримав доходи у сумі майже 26 мільйонів гривень. 

У КМДА назвали звинувачення політичним тиском. За словами столичної адміністрації експерти виявили, що підтоплення відбулося під час зведення конструкції тунелю. Саме тоді не було виконано хімічного закріплення ґрунтів, а сам тунель будували з відхиленням від проєктних рішень. Крім того, фахівці підтвердили, що всі необхідні регламентні роботи з утримання та експлуатації перегінного тунелю виконувалась у повному обсязі. 

У прокуратурі підкреслили, що наразі шукають докази про службову недбалість відносно інших посадовців київського метрополітену, а також представників КМДА.

Раніше ми писали, що у столичному метро планують заходи, що допоможуть убезпечити пасажирів від падіння на колії.

Міст Метро у Києві відремонтують за майже 2 млрд гривень: подробиці