Під час війни в Україні не можна купувати та продавати квартири — рієлтори

Угоди з продажу або купівлі обʼєктів нерухомості в умовах воєнного стану в Україні є небезпечні як для покупця, так і для продавця. Про це заявив президент Асоціації фахівців з нерухомості Юрій Піта, пише "Європейська правда". 

За його словами, від початку війни в Україні не працював Держреєстр речових прав на нерухоме майно, через що продавці та покупці не мали можливості укладати угоди з купівлі/продажу об’єктів нерухомого майна. 

У Міністерстві юстиції повідомили, що найближчим часом в регіонах, де немає військових дій, відновлять доступ до Держреєстру. Проте функціонал окремих послуг, серед яких, ймовірно, будуть угоди з купівлі/продажу житлової нерухомості, залишиться обмеженим.

"До завершення воєнного стану в Україні фахівці АФНУ не радять громадянам укладати угоди за існуючими "лазівками" або "схемами", як то, наприклад, придбання квартири за довіреністю, укладання попередніх договорів, або оформлення заповітів на покупця. Адже будь-яка подібна операція не є на 100% юридично захищеною", — заявив Піта.

За даними АФНУ, у західних областях України зріс попит на житло на вторинному ринку. До кінця березня з понад півмільйона українців, які були вимушені покинули свої домівки та тимчасово оселитися на Західній Україні, близько 3% можуть зацікавитися купівлею квартир та приватних будинків. 

Відповідно до зростання попиту також можуть в середньому на 3-7% зрости й ціни на найбільш популярні одно- та двокімнатні квартири. Однак придбання квартир з дотриманням всіх юридичних процедур наразі заблоковано.

"В умовах війни будь-які операції з нерухомим майном є вкрай небажаними та ризикованими, які варто уникати потенційним покупцям. Також варто пам’ятати про положення ст. 233 Цивільного кодексу України, коли правочин може бути визнаний недійсним судом, якщо він здійснений під впливом тяжкої обставини", — зазначив експерт.

Спротив російській окупації, день 18