Петиція щодо відновлення історичного будинку на Софіївській набрала голоси

Петиція щодо відновлення та надання статусу пам’ятки архітектури історичному будинку на вулиці Софіївській, 20/21 набрала необхідні для розгляду 6000 голосів.

Як повідомляв столичний активіст Дмитро Перов, на місці історичної будівлі хочуть звести десятиповерхівку під офіси з підземним паркінгом. Однак через те, що в будівлі ще не проводилися ніякі демонтажні роботи, знесенню можна було запобігти. Тому активісти створили петицію із закликом відновити історичний будинок на Софіївській. 

У тексті петиції йдеться, що саме у цій будівлі голова Центральної Ради УНР Михайло Грушевський оголосив Акт Злуки УНР та ЗУНР.

"Близько десяти років тому, цей збудований 1870 року двоповерховий будинок, був незаконно вилучено з Державного реєстру нерухомих памʼяток України. Це означає, що будівля, яка має значення для історії не тільки Києва, а всієї нашої країни може бути в будь-який момент знищена забудовником", — зазначає авторка звернення Христина Недашковська.

Однак за інформацією фахівців Музею історії міста Києва, в історичних джерелах немає доказів виступу Михайла Грушевського на балконі саме цього будинку. Проте будинок разом зі збереженими спорудами Софіївської площі складає цілісний ансамбль цього історичного місця, де була проголошена незалежність України.

Нагадаємо, Віталій Кличко підтвердив, що будинок на вулиці Софіївській не зареєстрований як обʼєкт культурної спадщини. 

Кличко розгляне призначення активіста Перова очільником Департаменту охорони культурної спадщини