Перший урок в школах присвятять патріотичному вихованню: як це буде

У Міністерстві освіти та науки України пропонують перший урок в новому навчальному році присвятити патріотичному вихованню.

Таку пропозицію озвучив міністр Сергій Шкарлет під час свого виступу на Міжнародній педагогічній конференції, а згодом з’явилася й методична для вчителів щодо першого уроку в початкових класах. Ознайомитися з повним текстом ви можете тут.

Запропонована МОН тема уроку звучить як "Ми українці: честь і слава незламним".

Вчителям пропонують обговорити з учнями останні події, спровоковані російським нападом, відчуття та переживання дітей, а також їхню обізнаність про хід війни.

Дітям також мають розповісти про героїчне минуле та сьогодення, використовуючи історії та приклади окремих діячів чи цілих підрозділів. Крім того, під час уроку планується проведення хвилини мовчання.

У старших класах МОН пропонує обговорити злочинну діяльність росіян проти українського народу, геноцид, який армія рф творить зараз. Старшокласники мають розуміти реальні причини повномасштабного вторгнення, а також що кожен з нас може зробити заради перемоги.

Під час підготовки до уроку "Ми українці: честь і слава незламним" вчителів закликають не узагальнювати, а все ж спиратися на особистий досвід учнів, використовувати хроніки російсько-української війни з розповідями учасників, відео, пісень.

За можливості вчителі можуть запросити військових, волонтерів, культурних діячів тощо.

Вчителям радять під час підготовки не нехтувати матеріалами проєкту "Діалоги про війну", які піднімають наступні теми:

  • Що таке війна;
  • Чому росія прагне захопити Україну;
  • Що таке сучасна російсько-українська війна.