Перфоманс «Зберегти Інститут Бойчука»

Дата: 21 жовтня, 12:00

Адреса: Кіквідзе, 32 (головний корпус КДІДПМД ім. Бойчука)

Київський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука опинився під загрозою. Нове тимчасове керівництво інституту сумнівається в можливості отримання інститутом IV рівня акредитації і не готове боротися за це. Тому студентів та викладацький склад ВНЗ поставили перед фактом: у разі неприєднання до Університету ім. Б. Грінченка КДІДПМ і Д ім. М. Бойчука припиняє своє існування.

Внаслідок злиття педагогічних колективів КДІДПМ і Д ім. М. Бойчука та Університету ім. Б. Грінченка відома школа підготовки митців декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ризикує втратить творчу самобутності та багаторічні здобутки багатьох поколінь педагогів та учнів.

Інститут декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука бере початок ще від Лаврської школи іконопису; серед його вихованців були Марія Приймаченко, Тетяна Пата, Іван Гончар, Марфа Тимченко, Іван Скицюк, Сергій Поярков(Малевич) та багато інших. Цей інститут, який може припинити своє існування, виховав ціле покоління, що задає тон у сучасному українському мистецтві та дизайні.

Непокоїть і те, що Університет ім. Б. Грінченка є муніципальним. Це означає, що він знаходиться у міському підпорядкуванні, в той час, як КДІДПМіД ім. М.Бойчука – державний виш. У разі злиття зазначених вище навчальних закладів, інститут ім. М. Бойчука переходить у підпорядкування КМДА, що тягне за собою перехід ділянки та будівель КДІДПМіД у власність територіальної громади і може призвести до приватизації цієї землі.

Студенти обурені відсутністю демократичного та прозорого підходу до питання забезпечення існування та функціонування інституту. Хочеться об’єктивно оцінити можливість отримання інститутом акредитації без приєднання до інших навчальних закладів. Однак керівництво інституту навіть не розглядає таку можливість і дуже поспішає із завершенням процесу приєднання. Це також насторожує, адже можна втратити багатьох викладачів, яких студенти цінують і в яких хотіли би навчатися. Просимо Міністерство освіти і науки України допомогти у вирішенні непростих питань, подальшого існування навчального закладу.

Запрошуємо студентів та викладачів, випускників і небайдужих до інституту ім. М. Бойчука! Допоможемо зберегти унікальний навчальний заклад.