Озеро Синє на Виноградарі розчистять вже найближчим часом: подробиці

КП "Плесо" погодило проєкт відновлення обмілілого озера Синє на Виноградарі. Тепер шукатимуть виконавця робіт з розчищення.

Про це розповів гендиректор КП "Плесо" В’ячеслав Савицький на зустрічі з громадою.

За його словами, відновлення гідрологічного режиму озера відбуватиметься через відкриття підземних джерел і наповнення водою природним шляхом.

"Цей проєкт потребував проходження цілої низки бюрократичних процедур, зокрема отримання експертної оцінки впливу на довкілля, погодження Держагентства водних ресурсів та Держслужби геології та надр. Отримавши всі необхідні документи, ми переходимо до пошуку виконавця робіт. У разі відсутності форс-мажорів роботи з розчистки озера Синє розпочнуться за три тижні", – зазначив Савицький.

Він додав, що проєкт охоплює не тільки відновлення водойми, але і благоустрій території довкола. Однак на першому етапі акцент буде зроблено саме на розчищенні озера. Роботи фінансуватимуть зі спеціального фонду, кошти з якого можна використовувати лише на природоохоронні заходи.

Озеро Синє – одне з найвідоміших озер столиці, розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі столиці. Після проведення наукового дослідження було встановлено, що причини обміління водойми мають природний та техногенний характер. До перших належить підвищення температури повітря (а отже зростання випаровування) та замулення джерел живлення. До причин техногенного характеру належить, зокрема, водопониження внаслідок будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, які стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод.

Нагадаємо, київський активіст Михайло Сторожук показав теперішній стан озера Синє. 

"Плесо" планує витратити 10 млн гривень на благоустрій озера "Вербне"