Онук Оппенгеймера та актори закликали до ядерного роззброєння напередодні "Оскара"

Онук фізика Роберта Оппенгеймера та голлівудські актори закликали світових лідерів до ядерного роззброєння напередодні премії "Оскар". 

Про це повідомляє The Guardian.

Зробили вони це у відкритому листі у межах ініціативи Make Nukes History ("Зроби ядерну зброю історією"). 

Цього року байопік про Роберта Оппенгеймера отримав найбільше номінацій на "Оскар" — 13. Фільму пророкують перемогу у категоріях: "Найкращий фільм", "Найкраща режисура" та "Найкращий актор".

Скориставшись цим, зірки вирішили привернути увагу до проблеми ядерної зброї та "підвищити обізнаність і розуміння, що разом ми можемо покласти край тому, що почав Оппенгеймер".

У листі говориться, що в дев'яти країн є близько 13 000 ядерних боєголовок. Деякі з них у 80 разів потужніші за ті, що знищили міста Хіросіму та Нагасакі в серпні 1945 року.

"Як митці та правозахисники ми хочемо підвищити наш голос, щоб нагадати людям, що Оппенгеймер — це історія, а ядерна зброя — ні"— пишуть актори у листі. 

У зверненні наголошують, щоб захистити світ та власні родини, необхідно закликати світових лідерів до відмови від ядерної зброї. 

Станом на 7 березня 2024 року лист підписали 38 людей. Серед них онук Роберта Оппенгеймера, Чарльз Оппенгеймер. Також лист підписали актори байопіку: Тоні Голдвін, який грав Гордона Грея, та Метью Модін, який грав Венівера Буша.

Також лист підписали акторки Джуліанн Мур, Емма Томпсон, Крістен Стюарт, Джейн Фонда, актори Майкл Дуглас, Вігго Мортенсен та багато інших. 

Нагадаємо, у неділю, 10 березня, в Лос-Анджелесі відбудеться 96-та церемонія вручення нагород премії "Оскар" Академії кінематографічних мистецтв і наук. "Наш Київ" розповідає, де транслюватимуть церемонію вручення премій та які фільми претендують на титул "найкращого". 

“Оскар” 2024: все що потрібно знати про цьогорічну церемонію