Окупанти вивезли з окупованих територій України третину запасів зерна
Фото: unsplash.com

З тимчасово окупованої території чотирьох областей України російські окупанти вже вивезли приблизно 400 тисяч тонн зернових. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі "Еспресо".

Із Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей загарбники вже вивезли приблизно по 100 тисяч тонн зернових. Загалом на тимчасово окупованих територіях зберігались близько 1,3 мільйона тонн зернових. Тобто, з них вивезли вже близько третини всіх запасів.

За словами Висоцького, ці зернові були не стратегічними запасами, а призначалися для харчування місцевих мешканців та виконання весняних польових робіт, тобто посіву ярих культур. 

За словами заступника міністра, якщо з окупованих територій продовжать вивозити зернові культури, залишені для харчування до нового врожаю, то там може з’явитися загроза голоду.

Раніше голова Луганської ОВА Сергій Гайдай також заявляв, що окупанти збираються влаштувати в Україні черговий голодомор. Днями у Рубіжному вони знищили сучасний елеваторний комплекс для зберігання зерна. А в Сєвєродонецьку знищили всі продуктові склади.

"Елеваторний комплекс міг зберігати 30 тисяч тонн зерна одночасно. Рашисти хочуть влаштувати Голодомор. В окупованих містах зафіксовані випадки вивозу нашого зерна у рф. Раніше вони також знищили всі продуктові склади в Сєвєродонецьку", — написав Гайдай.

Спротив російській окупації, день 70