Окупанти вивезли із Чорнобильської зони радіоактивний металобрухт
Фото ілюстративне: facebook.com/dazv.gov.ua

Російські окупанти вивезли із Чорнобильської зони відчуження залишки металевих дротів, залишивши в Україні понад 30 зарядів розмінування. Про це розповів голова Національної поліції Ігор Клименко. 

"Очевидно, що російським загарбникам ніхто не розповідав про небезпеку Чорнобильського лісу, де все просякнуто радіацією. Вони заривалися глибоко в землю, укріплювали свої позиції та ставили тут мінозагородження", — написав він.

За словами Клименка, вибухотехніки Нацполіції під час перевірки звільнених від окупантів територій натрапили на сховох зарядів розмінування. Зовні вони схожі на шланги, але всередині наповнені пластидом. Ці заряди розкидають по периметру та підривають за допомогою детонатора, таким чином міни чи снаряди поруч теж вибухають. 

"Спершу було незрозуміло, навіщо ворог прикопав ці заряди. Але потім знайшли відповідь на це питання: поруч були розкидані залишки металевих дротів. Цей брухт воїни "другої армії світу" крали та забирали з собою. Оскільки шланги зарядів займали багато місця, то й залишили їх. А натомість в ящики понабирали металобрухт, який тепер десь там, за поребриком, фонить", — написав Клименко. 

Він додав, що тепер понад 30 залишених зарядів розмінування використовуватимуть українські захисники. 

Спротив російській окупації, день 89