Окупанти викрали з Київщини близько 200 людей для "обмінного фонду"
Фото: Олег Ліщина

Під час окупації населених пунктів Київської області російські військові займалися масовими викраденнями мирних мешканців, щоб потім обмінювати їх на своїх полонених. Про це йдеться у розслідуванні Медійної ініціативи за права людини.

Загалом окупанти вивезли до росії близько двохсот людей, яких затримали на півночі Київщині — у Катюжанці, Димері та Козаровичах. Переважно це буди ветерани АТО/ООС, волонтери або ти, в чиїх в телефонах знаходили інформацію щодо перебування сил рф на території України. В росії для них навіть звільнили територію одного з СІЗО.

Так, мешканці Катюжанки розповіли, що працівники російського фсб цілеспрямовано шукали певних людей: місцевих депутатів, "неофашистів", АТОшників тощо. Затриманих людей тримали у підвали місцевої школи, в якій окупанти влаштували собі штаб. За оцінками директора школи, заручників було близько п’ятнадцяти. Когось після допитів відпускали, когось продовжували тримати. 

Частина людей, яких викрали у селі Козаровичі, також досі не повернулися додому. Росіяни затримували чоловіків, які просто ходили по селу, а також навмисно приходили додому до тих, кого вважали шпигунами. За свідченнями місцевих, ув’язнених людей потім перевозили до Димера.

Колишні заручники окупантів розповідають, що людей катували, били, влаштовували їм хибні розстріли.

Як розповів волонтер "Червоного хреста України" Володимир Хропун, якого російські військові також тримали в Димері, частину заручників відправили на територію білорусі, а далі — у СІЗО міста Новозибков в Брянській області росії. 

"Разом зі мною вивезли 14 людей. По дорозі додали ще одну жінку. Нас везли двома "Уралами". Всього разом в Білорусь привезли 35-37 людей. Було кілька військових, але основна маса — цивільні", — розповів він. 

За словами конвоїрів, які супроводжували затриманих українців, СІЗО спеціально звільнили для людей з Київщини. 

"Всі були наші, яких затримали раніше, ще в лютому, і привезли туди. Конвоїри сказали, що будуть запаковувати СІЗО нами повністю… Особисто я чув 72 прізвища. А всього в СІЗО десь до двохсот людей, може навіть більше", — зазначив Хропун.  

Він додав, що коли людей приймали в СІЗО, їх жорстоко били. Особливо тих, хто був у першому автобусі. Потім побиття продовжилися вже на допиті. Декого катували електричним струмом. Людям видали робу, зубну щітку та пасту, постільну білизну. Самі камери, каже волонтер, були в жахливому стані.

У всіх затриманих росіяни взяли відбитки пальців та кров на аналіз. Жодних рішень суду та пояснень, який статус вони мають у росії, українці не отримали. На допитах, каже Володимир, питали про бандерівців та інші подібні речі. Змушували підписувати документи з закритими очима. 

Звільнили Хропуна 9 квітня, коли відбувся обмін між Україною та росією. Разом з ним додому відправилися ще 14 цивільних та 12 військових. Ймовірно, викрадених українців утримують і в інших регіонах росії. Хропун припускає, що тих людей, яких продовжують утримувати, окупанти хочуть використати для обміну на своїх військовополонених. 

Спротив російській окупації, день 62