Окупанти викрали скіфське золото з музею Мелітополя — Офіс генпрокурора
Фото: mkip.gov.ua

Російські військові викрали з музею в окупованому ними Мелітополі скіфське золото та інші національні цінності України. Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

За даними слідства, у квітні військові та представники окупаційної адміністрації росії викрали історико-культурні цінності з Мелітопольського краєзнавчого музею. За попередніми даними, серед вкраденого майна була колекція скіфського золота IV сторіччя до нашої ери, яку археологи виявили у 1950-х роках.

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Зараз триває слідство.

Наприкінці квітня у Запорізькій ОВА повідомили, що російські військові захопили Мелітопольський міський краєзнавчий музей. А колаборанти нібито вказали їм місце, де зберігається скіфське золото. Також про викрадення скарбів повідомлял міський голова Мелітополя Іван Федоров .

Однак пізніше голова Запорізької ОВА Олександр Старух заявив, що всі найцінніші речі вивезли з музеїв Запорізької області ще в березні 2022 року в інші регіони України.

У Мінкульті пообіцяли розібратися, що ж насправді відбувалося із колекцією скіфського золота, і де воно знаходиться.

“За інформацією від голови ВЦА, я так розумію, що він розуміє, де воно... Це питання не тільки до нього (що насправді сталося зі скіфським золотом у Мелітополі — ред.), оскільки і до нас, певною мірою. Але ми спробуємо дізнатися, що ж насправді відбувалося. Але, наскільки я розумію, (за наявною інформацією - ред.) у ВЦА, з ним має бути все окей”, — сказав голова міністерства Олександр Ткаченко.

«Скифское золото» вернут Украине по решению Апелляционного суда Амстердама