Острів Зміїний

Військовий кореспондент Андрій Цаплієко опублікував запис звернення командира російського крейсера "москва" до українських прикордонників, що захищали острів Зміїний в Чорному морі.

Окупанти закликають захисників Зміїного скласти зброю та здати острів, заявляючи, що ті мають шанси "на нормальне чесне життя без участі у черговій братовбивчій війні в інтересах заокеанських господарів". Командир "москви" обіцяє українським прикордонникам стабільну зарплатню, пенсії та житло, якщо вони "виберуть правильну сторону".

 "У вас буде можливість достойно влаштувати ваше життя на гражданці або продовжити службу в збройних силах рф з перспективою кар'єрного росту, стабільною зарплатнею, вирішити житлові питання, отримати гарну військову пенсію на старості, жити в єдиній великій країні. Прийміть правильне рішення, залиштеся в живих та живіть правильно", — такі обіцянки давали з "москви" українським захисникам, якщо підіймуть білий прапор.

Слухати запис повністю:

Відомо, що у відповідь на ці заклики окупантів один з прикордонників вимовив фразу "Русский военный корабль, иди нах*й", яка стала крилатою та набула статусу одного із символів українського спротиву російській агресії.

Після захоплення Зміїного українські прикордонники потрапили до російського полону, хоча деякий час вважалося, що окупанти їх вбили. Згодом їх повернули додому через процедуру обміну військовополоненими.

А в крейсер "москва", що був флагманом російського чорноморського флоту, був підбитий двома ракетами "Нептун" та загорівся. Наступного дня крейсер "москва" затонув.

"Острів Зміїний": НБУ випустить пам'ятні монети на честь боротьбі України з агресією рф