Окупанти катують людей на тимчасово захоплених або оточених територіях, — Денісова

Російські окупанти катують населення та займаються мародерством на тимчасово захоплених або оточених територіях. Про це розповіла уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 

За її словам, у Сумщині окупанти виганяють людей із будинків і займаються мародерством.

«Використовуючи відсутність гуманітарних коридорів, вони влаштовують "марші озброєння" Сумщиною. Села, куди заходить ворог на нічліг, страждають найбільше: росіяни вриваються в будинки, виганяють людей на вулицю та забирають їжу. Вирізають худобу та птицю», — розповіла Денісова.

На Херсонщині у селищі Високопілля окупанти викрадають цивільний транспорт для переміщення, а у місцевих жителів забирають документи на транспорт. А в Маріуполі у полон до окупантів потрапила відома парамедик Юлія Паєвська разом зі своїм водієм Сергієм.

«Вона 8 років рятувала життя мирних мешканців, в тому числі дітей та поранених військових. Юлія має інвалідність і проблеми зі здоров'ям. Перебування у полоні загрожує її життю і здоров'ю», — розповіла омбудсмен. 

Денісова нагадала, що захоплення цивільних заручників та терор населення окупованих територій є прямим порушенням статей 3 та 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, статей 9 та 21 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і станні 5 Європейської конвенції з прав людини. Вона закликала міжнародну спільноту вжити усіх можливих заходів тиску для припинення військової агресії рф та виведення російських бойовиків з території України. 

Спротив російській окупації, день 22