Оголосили переможців премії "Кіноколо 2023"

Під час Київського тижня критики 12 жовтня Українська кіноакадемія оголосила лауреатів шостої Національної премії кінокритиків "Кіноколо".

Про це стало відомо з трансляції "Суспільне культура".

Так, найкращою повнометражною стрічкою визнали дебютний фільм Філіпа Сотниченка у жанрі пострадянського нуару "Ля Палісіада". Це детективна історія про двох старих друзів, — психіатра та слідчого, — які розпочинають власне розслідування вбивства міліціонера. Події розгортається в 1996 році, за декілька місяців до скасування смертної кари в Україні.

Одразу дві нагороди за найкращу режисуру та найкращий сценарій фільму отримав Антоніо Лукіч за стрічку "Люксембург, Люксембург". Фільм розповідає про двох братів,  що вирушають на пошуки батька.

У номінаціях "Відкриття року" та "Найкращий документальний фільм" перемогу здобула стрічка Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" про блокаду міста окупантами у лютому-березні 2022 року.

Найкращою акторкою Українська кіноакадемія визнала Карину Химчук за роль у фільмі Тоні Ноябрьової "Ти мене любиш?". А найкращим актором став Аміл Насіров за роль у стрічці "Люксембург, Люксембург".

Найкращим ігровим фільмом стала стрічка Аркадія Непиталюка "ГКЧП", а найкращим анімаційним фільмом визнали "Маріуполь. Сто ночей" режисерки Софії Мельник.

Крім того, на премії вручили спецвідзнаку кінокритикам, які захищають Україну. Серед них — Антон Філатов, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Юрій Самусенко й Артур Корнієнко.

Телепроєкти про Бучу отримали "Еммі": в командах переможців працюють українці