Офлайн-мапа пунктів обігріву та світлорефлекторний одяг: як підготуватися до можливого блекауту

Ймовірність російських обстрілів енергоструктури України і досі існує. Тому міська влада зібрала для киян перелік рекомендацій, як підготуватися до можливих відключень електроенергії.

Поради оприлюднили на сайті Київської міськдержадміністрації

Містянам радять зробити запаси питної та технічної води. На одну дорослу особу на добу слід підготувати 3 літри питної води (включно з рідиною, що споживається з їжею) та 10-12 літрів технічної води для гігієни й приготування їжі. Запаси необхідно зробити щонайменше на 3 дні. 

До того ж треба запастися їжею, яка не псуватиметься без холодильника та не потребуватиме електроенергії для її приготування. Це можуть бути:

  • м’ясні, рибні та овочеві консерви;
  • сушене та в’ялене м’ясо;
  • сублімовані продукти (каші, локшина швидкого приготування і супи, які необхідно заливати окропом, або гречка, яку можна заливати водою кімнатної температури);
  • хлібці, печиво, сухарі;
  • сухофрукти, горішки;
  • шоколад, цукерки;
  • енергетичні батончики.

Також необхідно зарядити павербанки й портативні зарядні станції, придбати кілька ліхтариків, ламп на батарейках або акумуляторах, FM-радіо на батарейках/рацію, свічки, сірники, батарейки тощо.

Крім цього, необхідно подбати про наповненість домашньої аптечки, підготувати туристичний пальник із газовим балоном чи на сухому спирті, а також домашній вогнегасник.

"Подбайте про безпечне пересування вулицею в темну пору доби. Одягайте світлорефлекторний одяг або носіть світловідбиваючі стрічки на рукаві, сумці чи рюкзаці", — йдеться у повідомленні.

У КМДА нагадують, що у випадку блекаутів у місті працюватимуть пункти обігріву. Мапа цих пунктів буде опублікована на Офіційному порталі Києва, у Telegram-каналі КМДА та в застосунку "Київ Цифровий". Мапу можна завантажити, щоб мати до неї доступ офлайн.

Нагадаємо, Мінцифра і ЛУН.Місто розроблять мапу провайдерів з інтернетом під час блекаутів.  

Графіки відключень і блекаути: кому не вимикатимуть світло