Очільниця музею Голодомору Леся Гасиджак подає до суду через бодішеймінг

Виконувачка обов'язків директора Національного музею Голодомору Леся Гасиджак готує позов до суду на юриста Клима Братковського за бодішеймінг та цькування у соцмережі. Про це вона повідомила в етері "Радіо Свобода".

Вчора на своїй сторінці у Facebook Братковський зробив пост із заявою (цитуємо):

"Можете називати це бодішеймінгом, фетшеймінгом та лукізмом, але я вважаю, що Музей Голодомору-геноциду має очолити військовий, який пройшов російський полон і знає реально, що таке голод, тому він може зрозуміти всю суть музею про Голодомор, а не пані Леся Гасиджак".

Очільниця музею Голодомору Леся Гасиджак подає до суду через бодішеймінг

Деякі користувачі соцмережі під постом погодилися з висловлюваннями юриста.

Очільниця музею Голодомору Леся Гасиджак подає до суду через бодішеймінгПоте більшість засудили думку Братковського. Наприклад, омбудсмен України Дмитро Лубінець розкритикував Братковського за цькування директорки музею за зовнішність та висловився проти лукізму.

Очільниця музею Голодомору Леся Гасиджак подає до суду через бодішеймінгНаразі Леся Гасиджак разом із жінками-юристами готує позов до суду. Очільниця наголошує, що цей випадок не можна залишити без уваги, адже кожного дня багато жінок відчувають дискримінацію, лукізм, цькування та шеймінг.

Вона підкреслює, що на неї "думка" юриста ніяк не вплинула, проте якби вона була не самодостатньою, це могло б призвести до нервового стресу та інших проблем, навіть суїциду. Також багато українців, як жінок, так і чоловіків, повертаються з війни скалічені, без рук, ніг тощо. Ці люди також можуть зазнавати хейту через зовнішність, тому треба доказати, що так робити не можна.

Раніше ми писали, що з грудня 2022 року за цькування та системні приниження колег по роботі штрафуватимуть.

Булінг у школі: в Києві оштрафували матір підлітка, який цькував однокласника