Обрали найкращий сир і чизмонгера України: у Києві пройшов фестиваль сирного мистецтва ProCheese Awards 2025

27–28 вересня у Мистецькому Арсеналі відбувся ProCheese Awards 2025 — найбільший фестиваль сирного мистецтва в Україні. Подія об’єднала українських та міжнародних виробників, провідних експертів і понад 4000 відвідувачів. У межах фестивалю також пройшли національний конкурс на найкращий український сир та змагання за звання найкращого чизмонгера країни.

Організатори ProCheese Awards 2025 — компанія Ardis Group і ProCheese Академія. Фестиваль зібрав 36 виробників — від невеликих крафтових сімейних господарств до відомих українських і міжнародних брендів. Вони представили більше ніж 200 видів сиру, а також продуктів і напоїв, що пасують до нього, знайомлячи гостей із різноманітністю смаків і поєднань.ProCheese Awards 2025

Подію відвідали понад 4000 гостей. Для них працювали сирний маркет і фудкорти, дитячі зони та розваги, відбувалися майстер-класи від гастро-експертів та виступ гурту KADNAY. До складу журі національних конкурсів увійшли спеціалісти з України, Британії, Франції, Польщі та Німеччини, які оцінювали учасників та обирали кращий сир і чизмонгера країни за версією ProCheese Awards 2025. Концепцією цьогорічного фестивалю стало поєднання мистецтва моди та сиру, а слоганом — "Твій сир. Твій стиль. Твій смак".ProCheese Awards 2025

«Цього року ми обрали тему fashion edition, адже і мода, і сир — це про стиль, творчість та смак. Як у моді з’являються тренди, так і в сироварінні народжуються нові продукти, нові поєднання, нові смакові відчуття. Ми хотіли показати, що сир може бути не лише продуктом на полиці, а й справжнім культурним явищем, об’єктом естетики та натхнення", — зазначає Оксана Чернова, співзасновниця ProCheese Awards, суддя міжнародних сирних конкурсів, засновниця та тренерка ProCheese Академії.

Національний конкурс сиру

Фестиваль став платформою для національного конкурсу на найкращий український сир. Участь взяв 81 сир від виробників із різних регіонів країни, серед них — сироварні, що знаходяться на прифронтових територіях або були окуповані під час повномасштабного вторгнення. Переможцем став козиний сир "Повня" від ферми-агросадиби "Ясна", що на Київщині. А ще 37 сирів отримали золоті, срібні та бронзові нагороди.

Оцінювання здійснювали сирні експерти за критеріями, що відповідають міжнародним стандартам. Серед суддів — Оксана Чернова (Україна), Грегорі Жиродон (Франція), Пол Томас (Великобританія/Німеччина), Річард Пол (Великобританія), Якуб Мазярчик (Польща).Національний конкурс сиру

Національний конкурс чизмонгерів

Ключовою подією другого дня фестивалю став фінал конкурсу чизмонгерів професійних продавців сиру: учасники змагалися в тестуванні та сліпих дегустаціях, створювали тематичні метрові сирні плато та ресторанні подачі сиру, демонструючи рівень майстерності та креативу. Фінал конкурсу відбувся згідно зі світовими практиками міжнародних конкурсів чизмонгерів, де експерти визначили трьох переможців. "Золото" здобув Богдан Шевлюга — чизмонгер мережі магазинів Good Wine. Друге й третє місце зайняли: Наталія Пальчак зі Станіславської сироварні та Сергій Цимбал, магазин Bad Boy відповідно. Національний конкурс чизмонгерів

Fashion-складова фестивалю

В межах заходу відбувся fashion-показ колекції одягу на сирну тематику "Cheese Couture" від українських дизайнерів. Переможницею стала Анна Кушнерюк із колекцією "Мікромережі сиру", а оцінювали роботи представники зі сфер медіа, культури, дизайну та мистецтва, зокрема Ірина Татаренко — Шеф-редакторка журналу та сайту Marie Claire Ukraine, Наталія Лук'янець — фешн-експертка, експертка Українського Культурного Фонду, Антоніна Белінська — креативна директорка та дизайнерка бренду TONIA, стилістка й художниця з костюмів, Марина Лосєва — fashion-експертка. Fashion-показ

Де у Києві випити гарячий шоколад: добірка закладів