Обов'язкова евакуація з Донеччини
Фото: afamilyforeveryorphan.org

В Україні запровадять обов'язкову евакуацію населення з неокупованих районів Донецької області перед початком опалювального сезону. Відмовитись від евакуації можна лише письмово з особистим підписом.

Про це заявила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в етері всеукраїнського телемарафону.

29 липня Кабінет міністрів створив Штаб з евакуації мешканців Донеччини.

"В Донецькій області абсолютно відсутнє газопостачання, всі газогони, які можна було відремонтувати, вони відремонтували, але, на жаль, ворог знов і знов знищує все, що могло б взимку обігріти людей. Немає належного електропостачання. Одним словом — тепла в Донецькій області в зимовий період не буде. 33-я стаття Кодексу про цивільний захист населення говорить саме про таку форму евакуації, як обов'язкова. Я вважаю, що це обов'язок кожного дорослого члена родини. У Донецькій області 52 тисячі дітей, їх треба евакуювати, не можна наражати їх на смертельну небезпеку в зимовий період без тепла, світла, без можливості обігріти", — сказала міністерка.

Ірина Верещук зазначила, що у мешканців Донеччини буде можливість відмовитись від евакуації письмово, з особистим підписом.

"Якщо людина відмовляється, вона буде повинна підписати, що вона розуміє і усвідомлює всі наслідки і несе персональну відповідальність за своє життя. Ми демократична країна, ми не можемо когось змушувати силоміць, але така форма буде обов'язковою і з підписом такої людини", — наголосила Верещук.

З території Донеччини доведеться евакуювати 200-220 тисяч місцевих мешканців.

Взимку температура у квартирах киян буде нижчою, ніж зазвичай, — Кличко