Новорічний стіл-2026 на родину з 4-х осіб обійдеться у 3980 грн — це на 10,7% дорожче, ніж торік.
Про це повідомляє Інститут аграрної економіки.
Так, розрахунки науковців Інституту свідчать, що салат "Олів’є" (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 406,87 грн — на 5,8% більше, ніж при святкуванні Нового 2025 року. Найдорожчим інгредієнтом страви стала ковбаса — 180 грн за 0,5 кг (зростання цін на 12,5 % в залежності від виробника). Водночас подешевшали овочі.
Вартість салату "Оселедець під шубою" (1,570 кг продуктів) становить 174,83 грн. Це лише на 4,0% більше ніж у минулому році. Левову частку вартості складе філе оселедця — 135 грн за 0,5 кг (+13,4%).
Витрати на м’ясні продукти зросли за рік на 23%. Зокрема, м’ясо птиці станом на кінець 2025 року зазнало найбільшого подорожчання, проте залишається найдешевшим поміж видів м’яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 244 грн (зростання ціни за рік на 40%). Загалом, вартість 2,850 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 1269 грн.
Молочні продукти: твердий сир (300 г) коштуватиме 176 грн (+19%), а пачка масла вершкового (200 г) — 118 грн (+14 %).
Вартість овочів на новорічному столі, в середньому, складе 473 грн — на 5 % менше вартості 2025-го. Фрукти на святковому столі обійдуться у 200 грн (зниження вартості на 22%). Так, за 2 кг мандаринів можна заплатити 116 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, 62 грн, 1 лимон (200 г) — 22 грн.
Вартість пляшки шампанського "Артемівське" (0,75 л) — 239 грн. Трохи більше — 278 грн — за пляшку (0,5 л) бренді "Шабо" 5-річної витримки. Зростання цін, відповідно, на 14% та 6%.
Безалкогольні напої до святкового столу обійдуться у 149 грн (зростання в ціні на 34%). За сік "Наш Сік" мультивітамін з м'якоттю 950 мл доведеться заплатити 61,90 грн (+57%), за напій "Кока-кола" (1,75 л) — 60,80 грн (+26%), за мінеральну воду "Моршинська" (1,5 л) — 26,38 грн (+14%).
Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 813 грн. В залежності від виробника баночка червоної ікри (100 г) обійдеться в середньому у 469 грн, а 180 г червоної риби — у 344 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 4793 грн (+10,6 %).
"Зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій — суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах", — пояснив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.
Також характерними чинниками цього року, які сприяли підвищенню цін на продукти харчування, є скорочення виробництва, збільшення тарифів на електроенергію, підвищення цін на енергоносії тощо.
