Німецький бундестаг проголосував за постачання важкого озброєння Україні
Фото: bundestag.de

Німецький бундестаг переважною більшістю проголосував за постачання Україні важкого озброєння. Про це повідомляє видання Spiegel.

За постанову під назвою "Захист миру та свободи в Європі — всебічна підтримка України" проголосували 586 з 693 депутатів, що були присутні під час голосування. 100 депутатів проголосували проти, а ще сім — утрималися. Запеклі дебати, що передували голосуванню, тривали понад годину.  

Прийнятий документ дав федеральному уряду Німеччини "зелене світло" на постачання в Україну ефективного озброєння, в тому числі важкого та складних систем, для захисту від російської агресії. Експорт зброї буде обговорюватися у тісній співпраці з партнерами по НАТО.

Голова парламентської групи "зелених" Брітта Хассельманн заявила, що це рішення необхідне для того, щоб Німеччина "з одного боку не стала учасником війни, а з іншого — не віддала Україну агресору путіну без захисту". За її словами, Київ повинен мати можливість розраховувати на підтримку Німеччини, проте водночас необхідно запобігти подальшій ескалації.

Фрідріх Мерц з Християнсько-демократичного союзу також привітав постачання зброї Україні, але звинуватив канцлера Олафа Шольца в тому, що той тижнями ухилявся від обговорення цього питання. Позицію канцлера він назвав "зволіканням та боязкістю".  Також Мерц вважає, що дипломатичні намагання Німеччини зазнали невдачі, і це треба визнати.

"Зброю потрібно використовувати лише в крайньому разі... І ми перебуваємо в цій точці з 24 лютого", — сказав він. 

Спротив російській окупації, день 64